Pakistan propituje motiv zabrane putovanja koju mu je uvela Velika Britanija

0
AA
 Pakistan propituje motiv zabrane putovanja koju mu je uvela Velika Britanija
EPA / Aerodrom

Vlasti Pakistana postavljaju pitanje da li je odluka Velike Britanije da tu zemlju stavi na crvenu listu sa lošom epidemiološkom slikom bazirana isključivo na naučnim osnovama i pokazateljima ili ima i elemenata vanjske politike.

Vlada Velike Britanija je u petak saopćila da će od 9. aprila zabraniti putovanja iz Pakistana, Bangladeša, Kenije i Filipina, čime će broj zemalja na britanskoj "crvenoj listi" povećan na 39.

Pakistanski ministar za planiranja i šef Nacionalnog centra za upravljanje pandemijom COVID-19 Asad Umar je kazao da je takav potez britanske vlade izazvao legitimnu zabrinutost u toj zemlji.

Svaka zemlja ima pravo donositi odluke kako bi zaštitila zdravlje svojih građana. Međutim, nedavna odluka Vlade Velike Britanije da na crvenu listu doda neke zemlje, uključujući Pakistan, postavlja legitimno pitanje da li se izbor zemalja zasniva na nauci ili vanjskoj politici “, kazao je Umar na Twitteru.

Podijelio je na Twitteru i pismo koje je ranije šefu britanske diplomacije Dominicu Raabu uputio Naz Shah, britanski parlamentarac pakistanskih korijena, preispitujući opravdanost proširenja zabrane putovanja na zemlje koje imaju niže stope zaraze od ostalih koje nisu na "crvenoj listi".

U pismu od 30. marta Shah je naveo najnovije podatke koji pokazuju da Francuska, Njemačka i Indija imaju znatno veći broj infekcija na 100.000 ljudi u odnosu na Pakistan.

"Ovdje se postavlja pitanje zašto vlada nije proširila crvenu listu na Francusku, Njemačku i Indiju?" naveo je Shah.

U međuvremenu, državna kompanija Pakistan International Airlines najavila je da će obaviti pet posebnih letova 6. i 7. aprila za povratak Pakistanaca iz Velike Britanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije