Velika Britanija će dati građanima potvrde o vakcinisanju, ako ih traže druge države

0
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija će dati građanima potvrde o vakcinisanju, ako ih traže druge države
Foto: EPA-EFE / London

Britanija će svojim stanovnicima dati potvrde o vakcinisanju protiv COVID-19 budu li ih zahtijevale druge države, iako nije planirano da se uvede u upotrebu kod kuće, rekao je ministar zadužen za vakcinaciju Nadhim Zahawi.

"Međunarodno, budu li druge države zahtijevale potvrdu o cijepljenju, mislim da je ispravno da im to omogućimo", rekao je Zahawi u intervjuu za BBC.

"Ne planiramo uvesti upotrebu pasoša za cijepljenje u domaću upotrebu. Kao što je premijer opisao, bit će to nacionalni program cijepljenja u kombinaciji s brzim testiranjem, mislim da je to put naprijed", rekao je.

London  - undefined

Foto: EPA-EFE: London

Zahawi je također rekao da Britanija očekuje da će se opskrba cjepivima povećati sljedeći mjesec. Dodao je kako je uvjeren da će se ispuniti cilj prema kojemu bi 32 miliona ljudi u glavnim prioritetnim grupama do kraja aprila dobilo prvu dozu cjepiva.

"Vidim mnogo veći opseg u ožujku i travnju - stižu deseci  miliona doza", rekao je.

U borbi s epidemijom koja je u Velikoj Britaniji pokosila više od 117.000 ljudi, vlada Borisa Johnsona želi do kraja aprila cijepiti devet grupa stanovništva koje smatra prioritetnima, među kojima su sve osobe starije od 50 godina.

London  - undefined

Foto: EPA-EFE: London

U Britaniji je u ponedjeljak počeo režim obavezne hotelskog karantina  za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visoko rizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa.

Nova zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visoko rizične zemlje moraju 10 dana samoizolirati u obaveznm karantinu u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na COVID-19.

Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na tzv. "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutno je zabranjen ulazak u Britaniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije