Pandemija / Novi crni rekord u Velikoj Britaniji po broju umrlih od posljedica COVID-a

19. 01. 2021. u 22:55:00 AA

Shares: 7

U Velikoj Britaniji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 1.610 oboljelih ljudi, što je najveći dnevni broj smrtnih slučajeva zabilježen od početka pandemije u toj zemlji.

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije saopćilo je da je u proteklom danu potvrđeno 33.355 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih od početka pandemije povećan na 3,47 miliona.

U Velikoj Britaniji je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo ukupno 91.470 oboljelih.

Uporedo s tim, u britanskim bolnicama trenutno je hospitalizirano 37.946 pacijenata zaraženih koronavirusom, uključujući i 3.916 teško oboljelih.

S druge strane, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji je do sada primilo 4.266.577 osoba.

Pojava mutiranog soja koronavirusa izazvala je brži ras zaraženih osoba u Velikoj Britaniji, a vlasti te zemlje su od 5. januara uvele restriktivne mjere karantina.

Britanski premijer Boris Johnson posebno je izrazio zabrinutost velikim pritiskom kojeg trpi zdravstvo te zemlje, a iz Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) su saopćili da bolnice u toj zemlji u prosjeku svako pola minute prime po jednog covid pacijenta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA