Emotivan rastanak Makrona od Merkel: "Francuska vas je zavoljela..."

1
Radiosarajevo.ba
Emotivan rastanak Makrona od Merkel: "Francuska vas je zavoljela..."
Print Screen / Makron i Merkel

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sinoć je sa stilom ispratio odlazeću njemačku kancelarku Angelu Merkel, ustvrdivši da je ona uspjela očuvati jedinstvo Europe tijekom kriznih razdoblja.

Ugostivši je u srcu vinske regije Burgundije umjesto u Elizejskoj palači u Parizu - gdje su Merkel dočekivala četvorica francuskih predsjednika - Macron joj je zahvalio na strpljivosti s njim i na lekcijama kojima ga je naučila, piše Hina.

"Otkad ste postali kancelarka, Francuska vas je upoznala i zavoljela", rekao je Macron uručujući Merkel najviše francusko priznanje, Veliki križ Legije časti.

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Dodao je da je Merkel prvo sarađivala s predsjednikom Jacquesom Chiracom, zatim s Nicolasom Sarkozyjem kad su tijekom finansijske krize zajedno sačuvali eurozonu, potom s Francoisom Hollandeom s kojim se suočila s prijetnjom terorizma i izbjegličkom krizom, a na kraju se s njim borila protiv pandemije covida-19.

"Radili ste na tome da očuvate jedinstvo Europe kroz sve te šokove. Nadam se da će lekcije kojima ste nas naučili - da ostanemo čvrsti u teškim trenucima, da se pobrinemo da ostanemo jedinstveni kako se stvari ne bi raspale - da će te lekcije ostati s nama", rekao je Macron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije