Merkel stigla u Grčku: Premijeru priznala da je tražila previše od njih

1
Radiosarajevo.ba
Merkel stigla u Grčku: Premijeru priznala da je tražila previše od njih
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel i Kyriakos Mitsotakis

Angela Merkel, njemačka kancelarka na odlasku, stigla je večeras u Grčku u svoj posljednji kancelarski posjet toj zemlji.

Po dolasku ima privatnu večeru s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, a sutra je na rasporedu više događaja kao i novi susret s Micotakisom s kojim će dati zajedničku izjavu.

Odnosi Grčke s Njemačkom su podijeljeni. Mnogi kancelarki na odlasku ne opraštaju tvrdi stav tokom teške financijske krize kada su Grčkoj bile nametnute stroge mjere štednje, piše Hina.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Micotakis, kao čelnik konzervativne Nove demokracije, bliži je kršćanskim demokratima Angele Merkel nego druge grčke stranke, ali i on je kritičan prema toj fazi njemačko-grčkih odnosa.

"Ona će biti prva koja će to priznati, a već je i rekla da je tražila previše od Grka tokom krize", rekao je u nedavnom intervjuu.

"Politika štednje išla je puno dalje od onoga što je grčki narod mogao podnijeti", dodao je. Merkel je sama opisala grčku krizu, koja je postala kriza eura, jednim od najvećih izazova svog mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije