Emmanuel Macron: 'Potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali u korisnom trenutku'

4
Anadolija
Emmanuel Macron: 'Potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali u korisnom trenutku'
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak, 28. maja, da je potpuno spreman da prizna palestinsku državnost, ali da to mora biti u korisnom trenutku.

"Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu. Mislim da ovo priznanje mora biti u korisnom trenutku", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Njemačkoj.

Naglasio je potrebu da politički proces da korisne rezultate i dodao da neće posegnuti za emocionalnim priznanjem.

Udes kod Katedrale: Tramvaji voze samo do Skenderije, ogromne gužve u saobraćaju

Udes kod Katedrale: Tramvaji voze samo do Skenderije, ogromne gužve u saobraćaju

Macron je kazao da ne postoje dvostruki standardi u pogledu civila koji stradaju u sukobima u različitim dijelovima svijeta.

Situaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je na meti brutalnih izraelskih napada, Macron je opisao užasavajućom.

"Operacije se moraju zaustaviti u Rafahu", poručio je francuski predsjednik.

Izraelski tenkovi stigli do centra Rafaha

Izraelski tenkovi stigli do centra Rafaha

Macron je ponovio da Izrael ima pravo da se brani, ali je napomenuo da se to mora učiniti uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava.

Također je rekao da ne postoji sigurno mjesto za palestinske civile u Pojasu Gaze.

"Podržavamo zahtjev Alžira da se održi hitan sastanak u Ujedinjenim nacijama i radimo s Alžirom i svim našim partnerima u Vijeću sigurnosti na zajedničkoj rezoluciji koja bi odgovorila na humanitarnu hitnost na terenu i dala odgovore u smislu prekida vatre i davanja jasnog mandata UN-a za Gazu", kazao je Macron.

Naglasio je da je i Francuska spremna da radi na mirovnom rješenju i da bi trenutno najkorisniji potez bio proglašenje prekida vatre.

Irska, Norveška i Španija službeno su danas priznale Palestinu kao državu, a belgijski zvaničnici rekli su da će još malo pričekati na korisni učinak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije