Elektrana u Černobilu ponovo priključena na redovno napajanje

1
Fena
Elektrana u Černobilu ponovo priključena na redovno napajanje
Foto: Fena / Agencije / Sistemi hlađenja sklopova istrošenog nuklearnog goriva ponovo će raditi normalno

Stručnjaci ukrajinske energetske kompanije Ukrenergo obnovili su opskrbu električnom energijom nuklearne elektrane Černobil danas.

"Danas smo, zahvaljujući nevjerovatnim naporima stručnjaka Ukrenerga, naših nuklearnih stručnjaka i električara, uspjeli obnoviti opskrbu električnom energijom u nuklearnoj elektrani Černobil, koju su zauzele ruske snage", rekao je ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko, javlja Ukrinform.

Haluščenko je naglasio da su ukrajinski stručnjaci, riskirajući vlastito zdravlje i živote, uspjeli izbjeći rizik od moguće nuklearne katastrofe koja predstavlja prijetnju cijeloj Evropi.

Prema ministrovim riječima, sada će sistemi hlađenja sklopova istrošenog nuklearnog goriva ponovo raditi normalno, a ne iz rezervnog napajanja.

Haluščenko je naglasio da je nuklearna elektrana u Černobilu ukrajinski energetski objekat i Ukrajini ne treba ničija pomoć kako bi osigurala ili obnovila opskrbu ukrajinskim postrojenjima električnom energijom.

"Da, naši energetski stručnjaci su stvarno heroji, ali nemoguće je osigurati nuklearnu sigurnost u uslovima vojne agresije. Zato još jednom apelujem na naše međunarodne partnere, Evropsku komisiju, IAEA, UN, OESS: pomozite nam da zaštitimo nuklearna postrojenja! Sada je krajnje potrebno natjerati neprijatelja da napusti nuklearnu elektranu i uspostaviti demilitariziranu zonu od 30 kilometara oko ukrajinskih nuklearnih postrojenja", rekao je Haluščenko.

Podsjetimo, ruske snage su prije četiri dana isključile nuklearnu elektranu Černobil iz nacionalne električne mreže te je ona ostala bez napajanja.

Teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: 'Svijet mogućnosti' premijerno u NPS

Teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: 'Svijet mogućnosti' premijerno u NPS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije