Ukrajina ima nove vijesti o Černobilu i nisu dobre

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajina ima nove vijesti o Černobilu i nisu dobre
Foto: EPA-EFE / Černobil, 4. blok

Već gotovo dvije sedmice u Černobilu bez prestanka, zatočeno, radi isto osoblje koje brine o radijaciji i napuštenoj nuklearki. Rusi su je zauzeli 24. februara na dan početka invazije, a sad su otamo prestali dolaziti i podaci o radijaciji.

Ukrajina je jučer Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) obavijestila o hitnoj potrebi da se u Černobilu zamijeni 210 ljudi koji tamo već skoro dvije sedmice brinu o sigurnosti, i razinama radijacije.

Također, priopćeno je kako im iz Černobila više ne dolaze podaci iz sistema koji prati nuklearni materijal u odlagalištu otpada. Izgubljen je daljinski prijenos iz sistema za praćenje zaštitinih mjera instaliranih u Černobilu.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

"Od izuzetne je važnosti zamijeniti 210 ljudi, tehničkog osoblja Černobila, koji tamo rade bez prestanka skoro dvije sedmice, otkad su ruske snage preuzele kontrolu nad mjestom, poručio je direktor IAEA Rafael Mariano Grossi.

Isto je ukrajinsko osoblje na dužnosti u Černobilu sad predugo, kaže agencija. Inače se osoblje tamo redovno rotira, a ovo je na dužnost došlo dan prije ruskog upada u nekadašnju nukelarku, pišu 24sata.

Imaju pristup hrani i vodi, kao i lijekovima, ograničeno, no situacija se za njih pogoršava, upozorava agencija. Ukrajina zato moli agenciju da osigura međunarodnu pomoć i pripremi plan zamjene osoblja u Černobilu, kao i njihovu buduću stalnu rotaciju.

"Duboko sam zabrinut zbog stresne situacije u kojoj se nalazi osoblje Černobila", poručuje Grossi.

U Černobilu je, osim ugašenih reaktora, i odlagalište radioaktivnog otpada. S elektranom regulator sad može komunicirati samo preko mailova, a Grossi je izrazio spremnost da otputuje u Černobil.

Ukrajinska državna elektrana kaže da su ruske snage isključile nuklearnu elektranu iz mreže, prema novim informacijaa The Guardiana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije