Najveća nuklearna elektrana u Europi pod ruskom komandom, IAEA: Zabrinuti smo...

0
Radiosarajevo.ba
Najveća nuklearna elektrana u Europi pod ruskom komandom, IAEA: Zabrinuti smo...
Foto: EPA-EFE / Svijet strepi zbog napada na Zaporožje

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi kaže da je iznimno zabrinut zbog izvješća da je upravljanje Zaporožjem, nuklearnom elektranom u Ukrajini - najvećom u Europi, sada pod komandom ruskih snaga koje su ga zauzele prošle sedmice.

Grossi kaže da je to u suprotnosti s "jednom od sedam nezamjenjivih stupova nuklearne sigurnosti i sigurnosti", koji kaže da "operativno osoblje mora biti u stanju ispuniti svoje sigurnosne i sigurnosne dužnosti i imati sposobnost donošenja odluka bez nepotrebnog pritiska".

Također kaže da se činjenica da je ruska vojska isključila neke mobilne mreže i internet, što otežava komunikaciju između ukrajinskog regulatora i osoblja, protivi "još jednom od sedam neophodnih stupova" - da "mora postojati pouzdana komunikacija s regulatorom i ostalima".

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

"Kako bi mogli sigurno i sigurno upravljati postrojenjem, rukovodstvu i osoblju mora biti dopušteno da obavljaju svoje vitalne dužnosti u stabilnim uvjetima bez nepotrebnog vanjskog uplitanja ili pritiska."

Unatoč svemu, uspjeli su potvrditi da je razina zračenja tamo normalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije