"Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu tokom ruskog napada"

1
Anadolija
"Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu tokom ruskog napada"
Foto: EPA-EFE / BBC / Linda Thomas-Greenfield iznijela uznemirujuću tvrdnju

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Linda Thomas-Greenfield izjavila je da je "svijet za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu" tokom ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je hitnu sjednicu nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

U obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, Thomas-Greenfield je naglasila da je "nepromišljeni" napad Rusije na nuklearnu elektranu u Ukrajini ugrozio najveću nuklearnu elektranu u Evropi kao i sigurnost civila.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Svijet je sinoć za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu", rekla je Thomas-Greenfield, pozivajući Rusiju da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Thomas-Greenfield je također pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne šalje svoje vojnike u, kako je rekla, "samoubilačku misiju" u nuklearnu elektranu.

Nuklearna elektrana Zaporožje poznata je kao najveća u Evropi i jedna od deset najvećih nuklearnih elektrana na svijetu. U prvim danima rusko-ukrajinskog rata, ruske snage na sjeveru zemlje preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu.

Ukrajina, koja ima 15 aktivnih nuklearnih reaktora u četiri postrojenja u zemlji, obezbjeđuje oko polovinu svoje električne energije upravo iz ovih elektrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije