Direktor ukrajinske nuklearne elektrane: Ovo se dešava prvi put u historiji...

0
Radiosarajevo.ba
Direktor ukrajinske nuklearne elektrane: Ovo se dešava prvi put u historiji...
Foto: HRT / Pavel Pavlišin, direktor nuklearne elektrane Rivne

Pavel Pavlišin, direktor nuklearne elektrane Rivne i nekadašnjim prvi čovjek Energoatoma, državne kompanije koja upravlja svim nuklearnim elektranama u Ukrajini, govorio je za HRT.

Na početku razgovora dotakao se nuklearne elektrane Zaporižja koju su nedavno zauzeli Rusi.

"Danas je ta elektrana pod kontrolom ruske vojske ili okupatora, kako ih mi zovemo. Mi smatramo da je to nuklearni terorizam bez presedana, terorizam koji treba osuditi cijelo europsko društvo i cijeli svijet. Prvi se put u historiji nuklearne energetike dešava takvo što i prema našoj informaciji ugrožena je isporuka grijanja. Provode se radovi na obnovi sistema. Eto to je ukratko kakva je situacija u našem gradu", rekao je Pavlišin.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Bio je bez komentara na pitanje kako će sada elektrana funkcionisati.

"Ne razumijem šta oni rade. Pucaju po našoj zemlji, a u isto vrijeme govore da su nešto oslobodili, da su spriječili nekakve nuklearne incidente, to je sve laž, potpuna laž jer inače nuklearna elektrana Zaporižja radi normalno, stabilno, bez ikakvih problema. Teško mi je komentirati kako se oni spremaju i što planiraju", rekao je.

Kaže da nuklearne elektrane u Ukrajini trenutno rade normalno.

"Kod nas sve teče prema zadanom planu, nema nikakvih problema, pitanja, sve je normalno, dobro smo raspoloženi. Sve naše osoblje u drugim gradovima je dobro, svi smo spremni braniti svoju nezavisnost, svoje gradove i elektrane", dodao je.

O mogućem nuklearnom incidentu kaže:

"Mislim da se nuklearnog incidenta boje sve nuklearne elektrane, bez obzira ne to gdje se nalaze, u svim zemljama je tako. To je vrlo ozbiljno i teško pitanje. Naravno da se bojimo. Danas sav svijet koji razumno razmišlja ne bi smio dopustiti da se događaju ovakvi slučajevi. U svakom slučaju mi činimo sve da se to ne bi dogodilo", kaže Pavlišin.

Kompletan tekst čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije