Rusi popustili: Ukrajincima dopuštaju da poprave električne vodove u Černobilu

0
Radiosarajevo.ba
Rusi popustili: Ukrajincima dopuštaju da poprave električne vodove u Černobilu
Foto: EPA-EFE / Nuklearna elektrana u Černobilu/Ilustracija

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je pristalo dopustiti ukrajinskom timu za popravak pristup električnim vodovima u području oko nuklearne elektrane u Černobilu, objavila je novinska agencija Interfax, ne dajući više detalja.

Agencija za atomsku energiju UN-a ranije je kazala da se, zbog ruske invazije na Ukrajinu, pogoršala njena komunikacija s nuklearnom elektranom u Černobilu i elektranom u Zaporižju te da je situacija zabrinjavajuća.

Ukrajina je u srijedu saopćila da postoji opasnost od curenja radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilu nakon što je elektrani isključena električna energija, ali UN-ova agencija za atomsku energiju nije ustanovila "presudan uticaj na sigurnost".

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopćila je da je visokonaponski dalekovod oštećen tokom borbi između ukrajinskih i ruskih snaga koje kontroliraju ugašenu elektranu te da je Černobil odsječen od nacionalne elektroenergetske mreže, prenosi HRT

Energoatom navodi da bi se u konačnici mogle osloboditi "radioaktivne supstance" koje bi bile prijetnja drugim dijelovima Ukrajine i Europe, ako ne bude struje za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva pohranjenog u elektrani koja je pretrpjela najgoru nuklearnu nesreću na svijetu 1986. godine.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi rezervni dizel generatori mogli održavati elektranu samo 48 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije