Egipat godinama bio ključ rješenja sukoba Izraela i Palestinaca: 'Bit će i ovaj put, vidjet ćete'

1
Radiosarajevo.ba
Egipat godinama bio ključ rješenja sukoba Izraela i Palestinaca: 'Bit će i ovaj put, vidjet ćete'
FOTO: AA / Gaza, 11. oktobar 2023. godine

Glasnogovornik izraelske vojske je dao savjet Palestincima koji žele pobjeći od bombardiranja Pojasa Gaze.

Izađite kroz otvorenu granicu s Egiptom”, poručio im je.

Međutim, problem je u tome što je jedini granični prijelaz Rafah na jugu palestinske enklave zatvoren ranije tog dana. Otvoren je samo za putnike uz prethodnu dozvolu.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

U međuvremenu, izraelske obrambene snage objavile su da “nije bilo službenog poziva Izraela stanovnicima Pojasa Gaze da otiđu u Egipat”. Ipak, izvjesno je da krvavi sukob prijeti prelijevanjem preko granica Izraela. Kairo je već od ranije zabrinut da Izrael želi na Egipat prenijeti svoje probleme s Gazom koju kontrolira Hamas.

“Izrael, kao okupacijska sila, ima odgovornosti prema Gazi prema međunarodnom pravu. Ne može ih se odreći i prebaciti problem na Egipat”, rekao je Ahmed Kamel al-Beheiry, analitičar u kairskom Centru za političke i strateške studije Al-Ahram.

Gdje Palestinci mogu otići osim u Egipat?

“Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastoji proširiti krizu i izvršiti pritisak, ne samo na stanovnike Gaze, već i na susjedne zemlje”, dodao je al-Beheiry. Izrael je savjetovao stanovnicima Gaze da “odu”, a Egipat je jedino logično mjesto gdje mogu otići, s obzirom da ne mogu pobjeći u Izrael.

Inače, Egipat sarađuje s Izraelom kako bi zadržao više od dva miliona stanovnika Gaze u njihovoj prenapučenoj obalnoj enklavi. Kairo kontrolira Rafah, jedini granični prijelaz koji Palestince u Pojasu Gaze povezuje s ostatkom svijeta. Egipat i Izrael opsežno surađuju oko sigurnosti granica i između njihovih sigurnosnih agencija vlada povjerenje.

Akademik Esad Duraković: Ubijanje Gazze, najvećeg logora na svijetu

Akademik Esad Duraković: Ubijanje Gazze, najvećeg logora na svijetu

Istodobno, Kairo je svjestan simpatija koje mnogi od 100 miliona Egipćana imaju prema palestinskoj želji za državnošću. U nedjelju, dan nakon invazije Hamasa na Izrael, egipatski policajac ubio je dvoje izraelskih turista u Aleksandriji, piše Financial Times.

‘Ovo je sukob bez presedana, teško je išta predvidjeti’

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi o potencijalnom bijegu stanovnika Gaze u Egipat rekao je: “Nećemo dopustiti da se palestinska stvar rješava na račun drugih strana”.

Egipat je proteklih desetljeća igrao važnu posredničku ulogu u ratovima između Izraela i Hamasa, radeći na osiguranju prekida vatre. Stoga se očekuje se da će Kairo i ovoga puta imati sličnu ulogu.

Najveći ratni brod u historiji ide ka Izraelu. Američka 'zvijer' na nuklearni pogon je zastrašujuća

Najveći ratni brod u historiji ide ka Izraelu. Američka 'zvijer' na nuklearni pogon je zastrašujuća

“Egipat će na kraju igrati posredničku ulogu u nekom obliku, ali ovaj sukob je bez presedana i ne bismo trebali pretpostaviti da će slijediti već postojeće scenarije”, smatra Michael Wahid Hanna, analitičar iz Međunarodne krizne grupe, američkog think tanka.

Faktor koji je ovoga puta sve zakomplicirao je činjenica da je više od stotinu izraelskih talaca u rukama Hamasa. Militantna skupina zaprijetila je da će pogubiti taoca svaki put kada Izrael bombardira stambenu četvrt u Pojasu Gaze bez prethodnog upozorenja.

Novinar Gideon Levy: 'Ima li nade u ovome? Ne. Hoće li Izrael naučiti lekciju? Ne.'

Novinar Gideon Levy: 'Ima li nade u ovome? Ne. Hoće li Izrael naučiti lekciju? Ne.'

Nije prvi put da se Palestincima sugerira da odu u Egipat

“Za takve prijetnje nemamo referentne točke iz prethodnih sukoba”, ističe Hanna. Prema analitičarima, uloga posrednika do sada je pomogla jačanju međunarodnog položaja Egipta. Uz to, okružen sukobima i propalim državama kao što su Libija i Sudan, Egipat je osiguravajući primirja pomogao utišati zapadne kritike na račun stanja ljudskih prava u vlastitom dvorištu.

Egipat se sada priprema za prihvat ranjenih i slanje humanitarne pomoći u Gazu kada to bude moguće. Istovremeno, izraelska televizija izvještava kako je Izrael upozorio Kairo da će bombardirati sve kamione s pomoći namijenjene stanovnicima Pojasa Gaze.

Inače, ovo nije prvi put da Izrael Palestincima sugerira da odu u Egipat, piše Financial Times.

Desničarski političari unutar Izraela s vremena na vrijeme sugeriraju da bi stanovnici Gaze mogli biti preseljeni na Sinajski poluotok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije