Šta znači izraz Hamas i u kojoj je zemlji pokret formiran? Ove dvije zemlje ih najviše podržavaju

0
Radiosarajevo.ba
Šta znači izraz Hamas i u kojoj je zemlji pokret formiran? Ove dvije zemlje ih najviše podržavaju
Foto: EPA - EFE / Hamas (Ilustracija)

Militantna jedinica Hamas, koji su Europska unija, SAD, Kanada i Japan proglasili terorističkom organizacijom, upisat će se u historiji kao pokret koji je primorao jevrejsku državu Izrael da proglasi rat.

Hamas je odabrao vlastitu smrt, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu, 7. oktobra, kada je Hamas iznenada napao izraelski teritorij i potaknula novu spiralu nasilja sa stotinama mrtvih na jednoj i drugoj strani, piše francuski list Le Figaro.

Kako je rođen Hamas?

Krajem 60-ih godina grupa koja se naknadno razvila kao Hamas bila je u Pojasu Gaze tek ogranak pokreta Muslimanske braće rođenog u Egiptu. Naziv "hamas" arapska je kratica za "Pokret islamskog otpora".

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Njegovi osnivači, a među njima je šeik Ahmed Jasin - svi su se formirali u Egiptu. U Gazi su stvorili mrežu džamija, karitativnih organizacija i škola putem kojih su dva desetljeća širili politički islam.

Takvim djelovanjem konkurirali su hegemoniji okupljenih u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) koja je u očima Izraela bila istinski neprijatelj protiv kojeg se treba boriti pa je Tel-Aviv na preteču Hamasa gotovo blagonaklono gledao. 

Pripadnici Hamasa / Ilustracija
Foto: EPA-EFE: Pripadnici Hamasa / Ilustracija

"Hamas je utemeljen tek 1987. početkom prve intifade (ustanak)", objašnjava Jean-Charles Brisard, predsjednik Centra za analizu terorizma.

U svojoj povelji Hamas navodi da je "Palestina zemlja islama" i zagovara uništenje Države Izrael i uspostavu Palestinske islamske države.

Karić: "Licemjerno je osuditi napad Hamasa na Izrael, a ne i ono što se dešavalo prije i nakon toga"

Karić: "Licemjerno je osuditi napad Hamasa na Izrael, a ne i ono što se dešavalo prije i nakon toga"

Ko su Hamasovi komandanti?

Hamas ima političko i vojno krilo. Vojnim krilom komanduje Mohamed Deif od 2002., nakon smrti svoga prethodnika Salaha Šehadeha. Rođen u Pojasu Gaze 1965. godine, Deif se pridružio organizaciji čim je osnovana 1987. On je danas prva meta Izraela.

U augustu 2014. na njega je izvršen napad u kojem su ubijene njegova žena i kći, ali on se izvukao iako je bio teško ranjen. Amputirane su mu obje noge i ruka, a izgubio je i funkciju jednog oka.

Ismail Haniya
Foto: EPA: Ismail Haniya

Političkim krilom upravlja 60-godišnji Ismail Hanija. On je bio čovjek od povjerenja duhovnog vođe Hamasa, šeika Ahmeda Jasina koji je ubijen 2004. u izraelskom napadu.

Hanija je danas politički vođa Hamasa. 

"Na putu smo velike pobjede", rekao je u subotu navečer u govoru za TV Al-Aqsa. 

Kakva je strategija Hamasa?

Ciljevi Hamasa nalik su njegovoj strukturi: ujedno su politički i teroristički. Njegovi su ciljevi vrlo jasni: tući Izrael sve do potpunog uništenja

Na političkom planu Hamas se uspio nametnuti kao dominantna politička snaga u Gazi, neprestano konkurirajući Fatahu, stranci koju je osnovao pokojni palestinski vođa Jaser Arafat, a koju optužuje za neučinkovitost i nekompetentnost.

Početkom 2000-ih godina, Hamas je iskoristio urušavanje Palestinske vlasti koja je bila na meti Izraela od Druge palestinske Intifade 2000.

Komšić odgovorio ambasadorici Izraela: 'To može izjaviti samo neko ko je izmanipulisana...'

Komšić odgovorio ambasadorici Izraela: 'To može izjaviti samo neko ko je izmanipulisana...'

Unatoč opetovanim likvidacijama komandanata (izraelska ubojstva Ahmeda Jasina i Abdela Aziza al-Rantisija 2004. bila su najteži udarci), Hamas se neprestano obnavljao poput hidre

Postepeno, Fatah je gurnut u stranu. Koristeći podršku onog dijela stanovnika Gaze koji je sklon nasilju, Hamas se malo pomalo nametnuo kao jedina stvarna vlast na tom teritoriju. 

Od tada Hamas razvija svoju strategiju. Godine 2006. objavljuje završetak samoubilačkih napada i zamjenjuje ih raketiranjem Izraela iz Gaze.

Ilustracija / Vojnici Hezbollaha
Foto: Arhiv: Ilustracija / Vojnici Hezbollaha

Ko su Hamasovi saveznici?

Prije nego što je osnovan 1987. godine, pokret Hamas uglavnom su finansirale Saudijska Arabija i Sirija.

Izrael se zbog toga nije mnogo brinuo jer Hamas tada nije još razvijao oružane akcije. Danas uglavnom Katar i Iran podržavaju Hamas.

Uživo: Lažna uzbuna u Izraelu, u toku istraga šta je aktiviralo dronove na sjeveru

Uživo: Lažna uzbuna u Izraelu, u toku istraga šta je aktiviralo dronove na sjeveru

Odatle i bliskost Hamasa i Hezbolaha (Božje stranke), šijitskog proiranskog pokreta iz Libanona koji je utemeljen 1982. nakon sukoba između Izraela i Južnog Libanona.

Hezbolah je ujedno i stranka i paravojna islamistička libanonska organizacija koju vodi Hasan Nasralah, a za svog duhovnog oca i politički model odabrao je pokojnog iranskog vođu ajatolaha Homeinija. Kao i Hamas, i Hezbolah ima bezuvjetnu podršku Irana koji je pokrovitelj  onih organizacija koje zagovaraju uništenje Izraela.

Sva dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije