Vojni analitičar o ratu Hamasa i Izraela, ruskom 'potpisu' - a ima i važnu poruku za građane BiH

3
N. Ž.
Vojni analitičar o ratu Hamasa i Izraela, ruskom 'potpisu' - a ima i važnu poruku za građane BiH
Foto: Kolaž / Antonio Prlenda o novom sukobu Izraela i Palestine

Sukob između Hamasa i Izraela traje već četvrti dan, nakon što je 7. oktobra palestinska grupa pokrenula napad na pojedine dijelove ove bliskoistočne države. 

Ovo je još jedan u nizu sukoba između palestinskih i izraelskih snaga, u zamrznutom konfliktu koji se svako malo odmrzava. Ukupno su vođena četiri velika rata, a čak i u 'pauzama' je znalo dolaziti do eksplozija nasilja. 

Povodom novog većeg sukoba u ovom dijelu svijeta, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je vojnog analitičara Antonija Prlendu, koji je dao svoje viđenje ovog konflikta. 

Zoran Milanović stigao u BiH pa poručio: HDZ-ov izborni zakon neće proći

Zoran Milanović stigao u BiH pa poručio: HDZ-ov izborni zakon neće proći

"Četvrtog dana sukoba militanata Hamasa protiv Izraela, izvještaji s terena govore da se borbe dalje razbuktavaju, a opasnost za obične građane i civile na obje strane granice ne jenjava.
Pažljivo pripremanom akcijom i vhunskim protuobjavještajnim djeovanjem Hamas je uspio ne samo iznenaditi Izrael, nego ga praktički poniziti.

A to je problem, jer kad je neko ponižen obično njegov odgovor bude u najgorem obliku. Izrael odgovara prije svega zračnim udarima po objektima u kojima smatraju da djeluje Hamas, ali broj civilnih žrtava samo se povećava. Stoga je sada odgovornost na Izraelu da suzbije bijes i pokuša djelovati uz što manje civilnih žrtava.

Uživo: Izvedeni unakrsni artiljerijski napadi između Sirije i Izraela

Uživo: Izvedeni unakrsni artiljerijski napadi između Sirije i Izraela

No to je jako teško očekivati, jer se radi o relativno malom, a vrlo gusto naseljenom prostoru. S druge strane, upitno je koiko će li Izrael uopće mariti za otete Izraelce, koje Hamas drži za taoce. I nije isključeno da će neki od taoca biti možda biti i žrtvovani, a to bi se vjerovatno i dogodilo ukoliko se Izrale odluči za kopnenu ofenzivu širokih razmjera", kaže Prlenda. 

Analitičar upozorava na prelijevanje konflikta u druge države u regionu, što bi stvorilo ogromne probleme. 

"U ovom trenutku važno je da sukob ostane u granicama Izraela kako se nebi proširio na Libanon iz kojeg povremeno u znak potpore Hamasu djeluju militanti Hezbolaha. Posebno bi problematično bilo ukoliko bi se kao strana u sukobu isprofilirao Iran, koji inače podržava Hamas, te kao takav bio uvučenu u sukob. Rat bi postao međunarodni i pitanje je kako bi se dalje mogao zaustaviti.

Ono što je neobično vezano za Hamasov napad je kako se tako dobro pripremana akcija transformirala u običnu klanicu civila, za koju niko ne moža naći opravdanja. Nejasni su pravi ciljevi Hamasa. Da su njegovi militanti zauzeli neka naselja i odvukli ljude za taoce pa onda tražili pregovore s političkim zahtjevima ili tražili oslobađanje velikog broja Palestinaca iz izraelskih zatvora, to bi i imalo neku logiku. No ovako nediskriminatornim ubijenjem civila ispada ili da se situacija otela kontroli ili da je neko namjerno htio iz ovoga napraviti medijski spektakl", govori Prlenda za portal Radiosarajevo.ba

Upozorava na jednu važnu stvar - prepoznatljivost ruskih taktika u onome što radi palestinska grupa Hamas. 

"Ne bez razloga, u tome bi se mogao vidjeti i Ruski potpis. Kako i zašto? Pa ruska vojska u Ukrajini je u takvoj situaciji da više ne može što puno osvojiti, već samo izgubit. Dok god Ukrajina ima potporu Zapada, Ukrajinci će vojno pritiskati nebi li oslobodili što više svoje zemlje. Braniti se je puno lakše nego napadati i to ide teškom mukom i zahtjevat će vremena, ali Ukrajinci ipak imaju inicijativu.

Hamas zaprijetio, pa izvršio napad: Stotine raketa lansirano prema izraelskom gradu

Hamas zaprijetio, pa izvršio napad: Stotine raketa lansirano prema izraelskom gradu

U takvim okolnostima Putin bi volio da rat u Ukrajiini postane zamrznuti sukob, gdje bi svjetska javnost polako zaboravljala na to, potpora Zapada jenjavala, a Zelenski se privolio na kakve takve dugotrajne pregovore koji nebi bili u korist Ukrajine. Kako to postići? Pa tako što ćeš na terenu držati situaciju koliko je moguće u pat poziciji, a istovremeno zakuhavati ratovanje drugdje po planetu, nebi li svjetska javnost gubila pozornost s Ukrajine. Putin za to ima više alata, a nekadašnji wagnerovci jedan su takva alat.

Tako od početka ljeta imamo razbuktavanje sukoba u Siriji, na više mjesta po Africi, imali smo ponovno sukob u Gorskom Karabahu, kao i situaciju na Kosovu, gdje je Vučić pripremao paravojne jedinice, ali je situacija, vidimo, na čudan način izmakla i njegovoj kontroli. To su sve područja u kojima Rusija ima velik utjecaj putem službenih, ali i neslužbenih, plaćeničkih kanala. A u Palestini Putin ima utjecaja preko Irana, s kojim ima odnose jače nego malo kada do sada", kaže Prlenda. 

Dodao je i iznimno važnu poruku za građane Bosne i Hercegovine. 

"Iz toga razloga ljudu u BiH moraju biti jako oprezni, jer je i naša zemlja jako podložna zloćudnom utjecaju Rusije. Inače kao država koja želi u punopravno članstvo u NATO-u, što ne odgovara Rusiji, a sada i kao zemlja čija politička nestabilnost može lako proizvesti kakav (ne)namjerni incident, koji može biti povod za oružani sukob, koji bi dodatno preusmjerio pozornost s Ukrajine. Znamo iz povijesti da nam to nebi bio prvi put.

Stoga, građani BiH ne nasjedate na bilo kakve provokacije, od strane bilo koga. Sad nam je mir potrebniji nego ikad", kaže Antonio Prlenda za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije