Drugi krug predsjedničkih izbora u Finskoj: Zašto je važno ko će voditi državu?

0
FENA
Drugi krug predsjedničkih izbora u Finskoj: Zašto je važno ko će voditi državu?
Foto: Screenshot/You Tube / Alexander Stubb (lijevo); Pekka Haavisto (desno)

Glasači u Finskoj biraju danas između dva iskusna političara za svog sljedećeg predsjednika, čiji će glavni zadatak biti da upravlja vanjskom i bezbjednosnom politikom zemlje koja je postala članica NATO-a poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Oko 4,3 miliona birača moraće da bira između 55-godišnjeg bivšeg konzervativnog premijera Alexander Stubb i 65-godišnjeg bivšeg ministra vanjskih poslova Pekka Haavisto, poslanika Zelene stranke koji se kandiduje kao nezavisni kandidat.

Stubb i Haavisto se uglavnom slažu oko vanjskopolitičkih i bezbjednosnih prioriteta Finske, što uključuje nastavak čvrstog stava prema Moskvi i sadašnjem rukovodstvu Rusije, jačanje bezbjednosnih veza sa Vašingtonom i potrebu da se pomogne Ukrajini i na vojnom i na civilnom nivou.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Za razliku od većine evropskih zemalja, predsjednik Finske ima izvršnu vlast u formulisanju vanjske i bezbjednosne politike zajedno sa vladom, posebno kada su u pitanju zemlje van Evropske unije, kao što su SAD, Rusija i Kina.

Šef države takođe komanduje vojskom – što je posebno važno u trenutnom bezbjednosnom okruženju u Evropi i promijenjenoj geopolitičkoj situaciji Finske, koja se pridružila NATO-u u aprilu 2023, poslije napada Rusije na Ukrajinu godinu dana ranije.

Rusija će rasporediti najnovije haubice u blizini finske granice

Rusija će rasporediti najnovije haubice u blizini finske granice

Stubb iz konzervativne Partije nacionalne koalicije favorit je na izborima, pošto je u prvom krugu 28. januara završio na prvom mjestu sa 27,2 odsto glasova. On je vodio vladu 2014-2015, a ranije je bio na nekoliko drugih pozicija u kabinetu.

Haavisto, koji je u prvom krugu osvojio 25,8 odsto glasova, bio je šef diplomatije 2019-2023 i glavni pregovarač za ulazak Finske u NATO.

Prema istraživanju javnog mnjenja Ile objavljenom u četvrtak, Stubb bi dobio 54 odsto glasova, u poređenju sa 46 odsto za Haavista.

Pobjednik će naslijediti veoma popularnog predsjednika Sauli Niinisto, kome drugi šestogodišnji mandat ističe u martu i nema pravo da se opet kandiduje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije