Finska kompletirala vojnu integraciju u NATO

0
Radiosarajevo.ba
Finska kompletirala vojnu integraciju u NATO
Foto: Twitter / Finska u aprilu postala članica Alijanse

Šef finskih odbrambenih snaga i vrhovni komandant NATO-a zadužen za transformaciju potpisali su deklaraciju kojom se obilježava kompletiranje vojne integracije ove nordijske zemlje u NATO.

General Timo Kivinen iz Finske i general Filip Lavin iz Francuske, sadašnji vrhovni komandant NATO snaga za transformaciju, potpisali su deklaraciju na ceremoniji u Predsjedničkoj palati u Helsinkiju u prisustvu finskog lidera Saulija Ninista.

"Pristupanje Finske NATO savezu mijenja igru i veliki je doprinos našoj kolektivnoj odbrani. Ovo je odlučan korak ka obnavljanju stabilnosti na evropskom kontinentu", rekao je general Lavin.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Finska je, zajedno sa susjednom Švedskom, podnijela zahtjev za ulazak u NATO u maju 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon što je izbio sukob u Ukrajini.

Proces ulaska Švedske je zaustavljen od strane Turske, dok je Finska u aprilu postala formalna članica Alijanse, što je označilo početak završne faze njene vojne integracije sa savezom kojim dominiraju SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije