NATO započeo najveću vježbu protivzračne odbrane u Europi

0
Radiosarajevo.ba
NATO započeo najveću vježbu protivzračne odbrane u Europi
Foto: Facebook / NATO vježba "Air Defender 2023"

Počela je najveća NATO-ova zračna vježba u kojoj učestvuje 250 vojnih aviona i više od 10.000 pripadnika vojske, objavile su u ponedjeljak njemačke zračne snage.

Tokom dvosedmične vježbe "Air Defender 2023", borbeni avioni izvodit će odbrambene manevre u njemačkom i europskom zračnom prostoru pod komandom njemačkog ratnog zrakoplovstva.

Vojna vježba će pokazati snagu NATO-a i transatlantskog saveza, rekao je general-pukovnik Ingo Gerhartz, komandant njemačkih zračnih snaga.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

"Mi smo odbrambeni savez i u slučaju napada spremni smo braniti teritorij NATO-a i to jednostavno moramo pokazati", naglasio je Gerhartz.

Također je istaknuo da vježba nije odgovor na ruski rat protiv Ukrajine, a prvi put ju je predložila Njemačka 2018. godine.

NATO vježba "Air Defender 2023"
Foto: Facebook: NATO vježba "Air Defender 2023"

Gerhartz je rekao da je Njemačka svjesna svoje odgovornosti i želi igrati jaču ulogu za sigurnost Europe.

"Sada preuzimamo odgovornost, pokazujemo da nešto preuzimamo u svoje ruke", dodao je Gerhartz.

Tokom vježbe zračne snage 25 zemalja uvježbavat će zajedničke operacije, odgovarajući na simulirani napad na zemlju NATO-a.

Od 250 borbenih aviona koji učestvuju, 100 je američkih, uključujući borbene zrakoplove F-35 i F-16. Njemačko ratno zrakoplovstvo će letjeti s 90 aviona, uključujući tankere A400M, Eurofighter i lovce Tornado.​​​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije