Britanski borbeni avioni dva puta presretali ruske avione u blizini zračnog prostora NATO-a

0
AA
Britanski borbeni avioni dva puta presretali ruske avione u blizini zračnog prostora NATO-a
Foto: EPA / Borbeni avion F-16 / Ilustracija

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je da su britanski borbeni avioni u protekla 24 sata u dva navrata polijetali kako bi presreli ruske avione koji su se približavali zračnom prostoru NATO-a.

U saopćenju se navodi da su avioni Typhooni britanskih Kraljevskih zračnih snaga bazirani u zračnoj bazi Amari u Estoniji i avioni Gripeni švedskih zračnih snaga sinoć bili angažirani na presretanju ruskog izviđačkog aviona Il-20 i borbenog aviona Su-27 koji su letjeli blizu zračnog prostora NATO-a i Švedske.

Također se navodi da su i jutros britanski avioni ponovno poletjeli da presretnu dva transportna aviona koji su letjeli južno od kopnene Rusije prema regiji Kalinjingrada.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

"Ruski avioni se nisu ponašali u skladu s međunarodnim normama jer nisu uspjeli komunicirati s relevantnim regijama, ali su ostali u međunarodnom zračnom prostoru i letjeli na profesionalan način", navodi se u saopćenju.

Avioni Kraljevskog ratnog zrakoplovstva kasnije su ponovno dobili zadatak da presretnu dva bombardera Tupoljev Tu-22M i dva borbena aviona Su-30, koji su također letjeli južno od kopnene Rusije iznad Finskog zaljeva i Baltičkog mora.

"Ova presretanja su jasan podsjetnik da su Kraljevske zračne snage uvijek spremne braniti naše nebo i nebo naših saveznika, dok koordinirana akcija nekoliko zračnih snaga služi kao jasna demonstracija vrijednosti naših međunarodnih saveza", poručio je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije