Drama na nebu iznad Crnog mora: Ruski borbeni avion presreo poljski avion

1
Fena
Drama na nebu iznad Crnog mora: Ruski borbeni avion presreo poljski avion
Foto: Twitter / Ruski avion / Ilustracija

Ruski borbeni avion presreo je poljski avion koji je patrolirao za graničnu agenciju Evropske unije iznad Crnog mora, zbog čega su piloti privremeno izgubili kontrolu nad letilicom, saopćila je Varšava u nedjelju.

Prema poljskim graničnim snagama, ruski avion Suhoj Su-35 nije uspostavio radio-vezu prije nego što je izveo "agresivne i opasne manevre, približavajući se avionu granične straže tri puta bez pridržavanja potrebne bezbjednosne udaljenosti".

Poljski avion je doživio značajne turbulencije, a posada je privremeno "izgubila kontrolu nad letilicom i izgubila visinu", navodi se u saopćenju.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Varšava je saopćila da je ruski avion letio tik ispred nosa aviona i prešao mu put na udaljenosti od "oko pet metara".

U subotu uvečer Ministarstvo odbrane Rumunije, koje je prvo prijavilo incident, osudilo je "agresivno i opasno" ponašanje Moskve.

Rumunija je saopćila da je avion poljske granične straže u petak bio u rutinskoj patroli Fronteksa sa rumunskom graničnom policijom kada je presretnut.

Poljski avion je poslije toga bezbjedno sletio u Rumuniju, prenosi Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije