Zelenski u Haagu: "Rusija je demoralizirana, protuofanziva će biti uspješna, u NATO idemo poslije"

5
Radiosarajevo.ba
Zelenski u Haagu: "Rusija je demoralizirana, protuofanziva će biti uspješna, u NATO idemo poslije"
Foto: Printscreen / Facebook / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, danas je izjavio da je Rusija demoralizirana na ratištu te vjeruje da će planirana ukrajinska protuofanziva za preuzimanje kontrole nad okupiranim područjima biti uspješna.

Zelenski je novinarima u Den Haagu kazao i da je cilj njegovih inostranih posjeta osigurati da ukrajinske snage budu opremljene u potpunosti.

Cijelo ukrajinsko društvo sprema se za protuofanzivu, rekao je.

Još jedna kompanija podržala akciju 'Hrana za bebe za 0% marže'

Još jedna kompanija podržala akciju 'Hrana za bebe za 0% marže'

Govoreći o NATO savezu rekao je da je Ukrajina "realna" u svojim očekivanjima i poručio "Nećemo se pridružiti NATO-u dok smo u ratu, ali bismo željeli primiti jasnu poruku da ćemo biti u NATO-u nakon rata".

U srijedu, 3. maja, kada je nenajavljeno stigao u Finsku koja je u aprilu postala 31. punopravna članica NATO-a, na šta se odlučila upravo nakon ruske invazije, Zelenski je poručio da Kijev treba sigurnosnu garanciju, dok još nije ušao u NATO, pa je zatim opetovao poziv za isporukom zapadnog oružja kako bi Ukrajina provela protuofanzivu.

Під час переговорів із Прем’єр-міністром Нідерландів Mark Rutte і Прем’єр-міністром Бельгії Alexander De Croo зосередили увагу на безпекових питаннях. Зараз головне – швидкість у постачанні обіцяного озброєння. Закликав і Нідерланди, і Бельгію сприяти нам у тому, щоб максимально швидко реалізувати домовленості щодо зброї. ____ During the talks with Prime Minister of the Netherlands Mark Rutte and Prime Minister of Belgium Alexander De Croo, we focused on security issues. The main thing now is the speed of delivery of the promised weapons. I called on both the Netherlands and Belgium to facilitate the implementation of the arms agreements as quickly as possible.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, May 4, 2023

U Den Haagu je Zelenski održao sastanak s premijerima Belgije Alexanderom De Croom te Nizozemske Markom Rutteom.

Nema tabua kada se radi o vojnoj pomoći Ukrajini, rekao je Rutte. Također je rekao da pitanje bi li NATO mogao opremiti Ukrajinu borbenim avionima još nije riješeno, prenosi Jutarnji hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije