NATO i zvanično dobio novu članicu: Za ovo su se spremali 30 godina

0
Anadolija
NATO i zvanično dobio novu članicu: Za ovo su se spremali 30 godina
Foto: Fena / Ilustracija / NATO

Zvanični proces integracije Finske u NATO-a savez zvanično je završen, nakon što je u ponedeljak potpisana zajednička deklaracija.

U Predsjedničkoj palati u Helsinkiju održana je svečanost povodom završetka procesa vojne integracije Finske čiji je domaćin bio finski predsjednik Sauli Niinisto.

Vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za transformaciju general Philippe Lavigne i komandant finskih odbrambenih snaga general Timo Kivinen potpisali su zajedničku deklaraciju kojom se obilježava završetak integracije Finske u vojnu strukturu NATO-a.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Govoreći na ceremoniji, Niinisto je rekao da NATO dobija saveznika koji svoje obaveze shvata ozbiljno.

"Proces je bio veoma brz. Oko 30 godina naše bliske saradnje i vojne interoperabilnosti sa NATO-om omogućili su taj tempo," dodao je on.

Finska i NATO
FOTO: Twitter: Finska i NATO

Niinisto je ponovio svoje želje da vidi Švedsku kao saveznika u NATO-u.

"Formalna faza integracije je uspješno završena i finske odbrambene snage će sada zadržati svoje deklarisane sposobnosti", navodi se u potpisanoj zajedničkoj izjavi objavljenoj na web stranici Finskih odbrambenih snaga.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini u februaru 2022.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske, koja je postala najnovija članica NATO-a 4. aprila, Ankara čeka da Švedska implementira trilateralni memorandum potpisan prošlog juna u Madridu kako bi otklonila bezbjednosne zabrinutosti Ankare.

Finska je zvanično 31. članica NATO-a, potpisani dokumenti o pristupanju

Finska je zvanično 31. članica NATO-a, potpisani dokumenti o pristupanju

Švedska je u novembru prošle godine usvojila antiteroristički zakon, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Štokholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji je na snazi od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije