Finska je zvanično 31. članica NATO-a, potpisani dokumenti o pristupanju

0
Radiosarajevo.ba
Finska je zvanično 31. članica NATO-a, potpisani dokumenti o pristupanju
FOTO: Twitter / Finska i NATO

Ovaj dan se najavljivao kao historijski i za NATO i za Finsku. Svečanom ceremonijom, potpisivanjem dokumenata o pristupanju i njihovim deponovanjem kod američkih zvaničnika, Finska je postala punopravna članica NATO saveza.

NATO pokazuje snagu zajedništva, a politika otvorenih vrata danas je doživjela i svoju formalnu potvrdu. Finska nakon više od 70 godina odustaje od svoje politike neutralnosti.

Podsjećamo je da NATO danas slavi i rođendan. Na današnji dan 1949 godine 12 zemalja u Washingtonu je potpisalo ugovor kojim je Savez utemeljen.

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

Na sastanku saveznika u Briselu, predsjednik Finske Sauli Niinisto održao je posljednje konsultacije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, ali i sa ministrom odbrane SAD-a Lloydom Austinom.

Najprije je turski ministar vanjskih poslova predao američkom državnom sekretaru SAD-a Antonyju Blinkenu pismo da je Turska suglasna s Finskim ulaskom u NATO.

Potom je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao finskog ministra vanjskih poslova da i on preda Blinkenu pismo da Finska prihvaća članstvo.

Tim činom Finska je formalno postala punopravna članica. Uslijedit će intoniranje finske i himne Saveza te podizanje finske zastave pred sjedištem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije