O čemu se sada radi: Finska ponovo zatvara granicu s Rusijom

0
AA
O čemu se sada radi: Finska ponovo zatvara granicu s Rusijom
Foto: EPA / Ilustracija / Finska policija

Finska je ponovo najavila potpuno zatvaranje granice s Rusijom, tvrdeći da ruske vlasti nastavljaju svoju "hibridnu operaciju" protiv te zemlje.

Odluka iz Helsinkija stigla je kasno u četvrtak, 14. decembra, samo nekoliko sati nakon što je najavljeno otvaranje glavnih prelaza Vaalimaa i Niirala na jugoistoku Finske za saobraćaj, s planovima da ostanu otvoreni do 14. januara.

Prošlog mjeseca, finske vlasti optužile su Moskvu da je izvela navodni "hibridni napad" i namjerno pomagala migrantima bez dokumenata pri prelasku u nordijsku zemlju, što je Rusija negirala.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

"Takvi događji su se ponovo počeli događati i mi ćemo zatvoriti cijelu granicu. Ovo je znak da ruske vlasti nastavljaju svoju hibridnu operaciju protiv Finske. To je nešto što Finska neće tolerisati", rekao je ministar unutrašnjih poslova Mari Rantanen.

Finska je 16. novembra objavila odluku da zatvori četiri granična prelaza s Rusijom od 17. novembra u ponoć kao odgovor na sumnje da su ruski zvaničnici dozvolili tražiocima azila bez dokumenata da stignu na finsku granicu u sve većem broju, a od 30. novembra zatvorena je cijela istočna granica.

Ujedinjene nacije i mnoge druge organizacije za ljudska prava optužile su nordijsku zemlju da krši međunarodno pravo i sprečava ljude da traže azil.

Amnesty Finland je upozorio da odluka o zatvaranju svih graničnih prelaza s Rusijom "potkopava prava tražilaca azila i povećava rizik od ozbiljnih kršenja ljudskih prava na granici".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije