Drugi dio / Treća faza relativnog prijateljstva Irana i Saudijske Arabije i kako dalje

0
Radiosarajevo.ba
Drugi dio / Treća faza relativnog prijateljstva Irana i Saudijske Arabije i kako dalje
Foto: Al Jazeera Balkans / Iran i Saudijska Arabija

Saudijska Arabija nije bila pretjerano zainteresirana za vojno savezništvo s Iranom. Nisu bili spremni žrtvovati dugoročni sigurnosni aranžman sa SAD-om u trećoj fazi prijateljstva ovih država.

To bi bilo toliko neuobičajeno kao kada bi Japan izabrao sigurnosn pakt sa Kinom, napuštajući odbrambeni sporazum sa SAD-om. Ovo također objašnjava zašto je Saudijska Arabija 2001. godine potpisala sporazum s Iranom o pitanjima unutrašnje sigurnosti, a ne vojne saradnje, piše portal iges.

Nedavni sporazum Irana i Saudijske Arabije kojim se obnavljaju njihovi diplomatski odnosi nakon decenije rivalstva i posrednih ratova s pravom je privukao pažnju stručne javnosti. Mnogi su pisali o perspektivi tih odnosa u budućnosti. Drugi su analizirali kako i zašto je Kina posredovala u razgovorima Teherana i Rijada.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Međutim, najmanje je onih koji su tražili obrasce njihovog ponašanja iz prošlosti – kada i zašto su te dvije države imale bliske odnose u proteklih 100 godina.

U prethodnom tekstu izdvojili smo dvije odvojene faze relativnog prijateljstva Irana i Saudijske Arabije, prvu od 1925. do kraja 1930-ih godina i drugu od 1946. do 1979. godine. U ovom dijelu analiziramo njihovu treću fazu koja započinje neposredno nakon završetka Hladnog rata.

Prvi dio / Kada i zašto su Iran i Saudijska Arabija imale prijateljske odnose u proteklih 100 godina

Prvi dio / Kada i zašto su Iran i Saudijska Arabija imale prijateljske odnose u proteklih 100 godina

Zajednička odbojnost naspram američkog liberalnog intervencionizma

Treća faza relativnog prijateljstva Irana i Saudijske Arabije izdvaja se od prethodne dvije. Ovaj put se njihovi problematični odnosi iz 1980-ih godina popravljaju na prelazu iz bipolarnog u unipolarni svijet. Uvidom u diplomatski korespodenciju od 1990. godine do danas uočava se period relaksacije odnosa (détente) od 1991. do 1997. godine koji evoluira u fazu međusobnog približavanja od 1997. do 2007. godine.

Iran i Saudijska Arabija obnovili su diplomatske odnose 1991. godine nakon neposrednih razgovora ministara vanjskih poslova u Omanu. Ubrzo su razmjenili ambasadore, uspostavili direktan avio saobraćaj, obnovili trgovinske veze, a iranski hodočasnici su ponovo krenuli ka svetim mjestima, Meki i Medini.

Važno je naglasiti da su Iran i Saudijska Arabija također koordinirali svoje vanjskopolitičke aktivnosti u okviru Organizacije islamske konferencije nakon izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Faza relaksacije je ubrzo kulminirala krajem 1990-ih i početkom 2000-ih godina. Ovo je ujedno bio najkonstruktivniji period saudijsko-iranskog zbližavanja tokom kojeg su 1998. i 2001. godine dvije države zaključile dva važna sporazuma: Sporazum o saradnji i Sigurnosni sporazum. Na vrhuncu njihove saradnje 2000. godine, iranski ministar obrane admiral Ali Shamkhani predložio je nove aranžmane za kolektivnu sigurnost u Perzijskom zaljevu koji su isključivali Sjedinjene Američke Države, uključujući stvaranje zajedničke vojske "za odbranu muslimanskog svijeta".

Nakon sedam godina neprijateljstva: Saudijska Arabija i Iran uspostavili diplomatske odnose

Nakon sedam godina neprijateljstva: Saudijska Arabija i Iran uspostavili diplomatske odnose

"Samo nebo je granica za odnose i saradnju Irana i Saudijske Arabije. Cijela vojna moć islamskog Irana u službi je naše saudijske i muslimanske braće", rekao je tada iranski ministar odbrane.

Dubinski historijski prikaz treće faze prijateljskih odnosa Irana i Saudijske Arabije, kao i hronološki prikaz događaja, možete pronaći na slijedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije