Prvi dio / Kada i zašto su Iran i Saudijska Arabija imale prijateljske odnose u proteklih 100 godina

0
Radiosarajevo.ba
Prvi dio / Kada i zašto su Iran i Saudijska Arabija imale prijateljske odnose u proteklih 100 godina
Foto: DW / Saudijska Arabija i Iran/Ilustracija

Nedavni sporazum Irana i Saudijske Arabije kojim se obnavljaju njihovi diplomatski odnosi nakon decenije rivalstva i posrednih ratova s pravom je privukao pažnju stručne javnosti. Mnogi mediji su pisali o perspektivi tih odnosa u budućnosti. Drugi su analizirali kako i zašto je Kina posredovala u razgovorima Teherana i Rijada.

Ovo istraživanje uz detaljne tabelarne prikaze analizira obrasce njihovog ponašanja iz prošlosti – kada i zašto su te dvije države imale prijateljske odnose u proteklih 100 godina. U prvom dijelu, koji se odnosi na period od 1925. godine do završetka Hladnog rata, demifisticiramo uobičajene stereotipe stručne i medijske javnosti o dva "perpetualno antagonistički orijentitrana susjeda", navodi se u tekstu koji je objavljen na portalu iges.

Prva faza prijateljskih odnosa

Uvidom u diplomatsku korespodenciju Irana i Saudijske Arabije od 1920-ih do danas uočava se periodično obnavljanje i uspostavljanje relativno bliskih i prijateljskih odnosa. U tom smislu izdvajamo tri odvojene faze relativnog prijateljstva, od kojih se prva razvijala u multipolarnom svijetu od sredine 1920-ih do kraja 1930-ih godina, druga u vrijeme bipolarne podjele svijeta od 1946. do 1979. godine, a treća nakon završetka Hladnog rata, tačnije period smanjenih tenzija od 1991. do 1997. godine što je evoluiralo u period međusobnog približavanja od 1997. do 2007. godine.

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Nakon što su sredinom 1920-ih uspostavili prve diplomatske kontakte, dvije države (u to vrijeme Kraljevina Perzija i Kraljevina Hidžaza i Nedžda) zaključile su i potpisale Ugovor o prijateljstvu u Teheranu 1929. godine. Njihovi diplomatski izaslanici uživali su recipročan tretman u skladu sa međunarodnim pravom.

Nakon sedam godina neprijateljstva: Saudijska Arabija i Iran uspostavili diplomatske odnose

Nakon sedam godina neprijateljstva: Saudijska Arabija i Iran uspostavili diplomatske odnose

Više drugih događaja ukazalo je na međusobno prijateljstvo. Na primjer, historičari saudijsko-iranskih odnosa dokumentirali su srdačan protokolarni doček mornaričkog vojnog broda iz Perzije koji je pristao u saudijskoj luci Džeda u tom periodu. U nastavku teksta je ponuđena hronologija odnosa Irana i Saudijske Arabije od 1925. do kraja 1930-ih godina

  • 1925. Abd al-Aziz nakon preuzimanja Hidžaza poslao pismo perzijskom konzulatu u Džedi ističući svoje jamstvo sigurnosti za to područje kao i za slobodu hodočasnika.
  • 1925. Perzijski generalni konzul u Siriji Habibollah Hoveida poslan u Džedu da provjeri uvjete za hodočašće. Druga perzijska delegacija poslana u Meku.
  • 1925. Abd al-Aziz traži formalno priznanje Irana.
  • 1925. Reza Khan nudi saudijskom vladaru posredovanje prilikom opsade Džede.
  • 1925. Abd al-Aziz uputuo čestitke Reza šahu i novoj dinastiji Pahlavi.
  • 1925. Perzijsko izaslanstvo zahvalilo Abd al-Azizu na poruci i naglasilo da Perzija želi održati bliske veze s vladom Hidžaza.
  • 1926. Abd al-Aziz izrazio spremnost da pomogne Perziji da obnovi oskrnavljena šiitska mjesta.
  • 1927. Princ Faisal bin Abd al-Aziz razgovarao s perzijskim konzulom. Najavio da bi Perzija mogla priznati kraljevstvo u zamjenu za osnovna jamstva za šiitska sveta mjesta.
  • 1927. Iran podnio službenu žalbu Ligi naroda kada je kralj Abdul Aziz priznao vladu Bahreina kroz bilateralni sporazum s Britancima u Džedi.
  • 1928. Kralj Abd al-Aziz ponudio Reza Shahu da potpišu sporazum o međusobnoj sigurnosti. Reza Šah pristao na kontakte s ciljem uspostavljanja diplomatskih veza.
  • 1929. Perzija je formalno priznala "Vladu Hedžaza i Nedžda".
  • 1929. Iran i Saudijska Arabija zaključili i potpisali u Teheranu Ugovor o prijateljstvu.
  • 1929. Dvojica monarha razmijenili čestitke i potvrdili početak diplomatskih odnosa.
  • 1930. Reza Shah imenovao Hoveidu svojim veleposlanikom u novoosnovanom veleposlanstvu u Džedi. Perzija je uspostavila konzulat u Nedždu. Abd al-Aziz imenovao Rashid-pašu kao svog izaslanika u Perziji i Iraku.
  • 1932. Sin kralja Abdul Aziza, Princ Faisal, posjetio Teheran u misiji dobre volje.
  • 1934. Mohammad Ali Moghadam poslan kao posljednji ambasador Perzije u Saudijskoj Arabiji prije izbijanja Drugog svjetskog rata.
  • 1938. Iran inicirao sazivanje prvog foruma o Bliskom istoku kako bi potaknuo regionalne države, uključujući Saudijsku Arabiju, na sklapanje paktova o prijateljstvu i sigurnosti dok Evropa klizi ka novom sukobu.
  • 1939. Iran i Saudijska Arabija pokušali održati samit za muslimansko jedinstvo u Turskoj. Mjera je propala kada su njemačke trupe u septembru te godine napale Poljsku.
  • 1949. Iran pozvao Saudijsku Arabiju da se pridruži paktovima o prijateljstvu i sigurnosti s regionalnim državama.

Dubinski historijski prikaz druge faze prijateljskih odnosa Irana i Saudijske Arabije, kao i hronološki prikaz događaja, možete pronaći na slijedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije