! / Donald Trump pozvao Apple da proizvodi u Americi, tviteraši ga isprozivali

30. 07. 2019. u 08:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Neće biti izuzeća za Apple u primjeni carina na uvoz robe iz Kine, najavio je američki predsjednik Donald Trump, pozvavši Apple da sve dijelove za svoj novi kompjuter MacPro proizvodi u Americi.

"Proizvodite MacPro u SAD, i nema carina!", poručio je Trump na svom profilu na twitteru.

Budući da je američki predsjednik i ovom prilikom koristio Appleov iPhone uređaj, dio komentara ostavljenih iza spomenute objave, dotakao se i činjenice da se iPhone dijelom proizvodi i u Kini.

Nije nedostajalo ni tvitova s fotografijama promotivnih kapa i majica iz Trumpove predsjedničke i preduzetničke kampanje takođe proizvedenih u Kini.

Nisu zaobiđeni ni članovi Trumpove porodice koji svoje preduzetničke poduhvate takođe razvijaju uz pomoć proizvodnje u Kini, ali Trumpovu objavu o Appleu popratili su i tvitovi podrške uz pozive Appleu da prihvati savjet američkog predsjednika.

Tramp je 18. jula ove godine uputio zahtjev Ministarstvu trgovine da pripremi novi set viših carina na robu uvezenu iz Kine. Dio tog paketa je uvođenje carinske stope od 25 posto na uvoz opreme za Appleov MacPro.

Agencija Reuters, komentarišući Trumpov tvit o Appleu, podsjeća da je američki predsjednik nedavno izrazio uvjerenje da će Apple otvoriti novu tvornicu u Teksasu. Tom prilikom, dodaje agencija, Trump nije otkrio otkud mu spomenuti podatak i što će Apple proizvoditi u novoj tvornici.

Ugledni "The Wall Street Journal" u junu je objavio upravo suprotnu informaciju onoj koju je iznio američki predsjednik, otkrivši kako Apple u potpunosti namjerava prebaciti proizvodnju dijelova za MacPro računara u Kinu.

Apple se u junu oglasio saopštenjem u kojem je novi MacPro dizajniran i projektovan u Kaliforniji, te da uključuje dijelove proizvedene u više zemalja. Finalna montaža uređaja, naveli su iz te kompanije, samo je dio proizvodnog procesa.

"Reuters" primjećuje da Apple nije reagovao na Trumpove izjave o novoj tvornici u Teksasu, kao ni na najnoviji tvit, iako je nakon tih istupa američkog predsjednika prinos na dionice Applea oštro pao.

Dio američkih medija odriče veći utjecaj javnim polemikama oko proizvodnje MacProa na povjerenje tržišta u Apple. Napominju da očekivana prodaja MacProa nije ni blizu utjecaja koje tržišni rezultati iPhonea imaju na poslovanje Applea. Isto tako suzdržani su i oko uticaja najavljenih carina na cijenu MacProa koja se kreće oko šest hiljada dolara.

NEMA KOMENTARA