Donald Trump se brani od optužbi da vodi 'kampanju mržnje'

Radiosarajevo.ba
Donald Trump se brani od optužbi da vodi 'kampanju mržnje'
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Donald Trump se u nedjelju branio od novih optužbi za rasizam koje je pokrenuo njegov napad dan ranije na crnog zastupnika i na grad Baltimore, što je riskantna izborna taktika za kojom je posegnuo i koju njegovi protivnici nazivaju "kampanjom mržnje".

"Odvratan nered, gomila štakora i drugih glodavaca", "jako opasno i prljavo mjesto" u kojem "niko ne želi živjeti": američki predsjednik je u subotu u objavama na Twitteru dao ružnu sliku Baltimorea, industrijskog grada u Marylandu s većinskim crnačkim stanovništvom, koji razaraju socijalni problemi, droga i nasilje.

Ovi su napadi ponajprije bili upereni na Elijaha Cummingsa, kongresnika iz Baltimorea koji je prošlog tjedna kritikovao uslove u kojima borave maloljetni imigranti na granici s Meksikom.

Napadi su potaknuli niz gnjevnih reakcija opozicije a čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi ih je nazvala "rasističkim".

"Demokrati uvijek igraju na kartu rasizma a zapravo su učinili jako malo za fantastične Afroamerikance u našoj zemlji", uzvratio je Trump u nedjelju ujutro na Twitteru.

"Nije nikakav rasizam jasno reći ono što većina ljudi zna: Elijah Cummings je veoma loše radio za ljude svog okruga i za stanovnike Baltimorea", istaknuo je tokom poslijepodneva na istoj društvenoj mreži.

Predsjednikove objave su potaknule ljutite reakcije u Baltimoreu.

Njegov gradonačelnik Bernard "Jack" Young ocijenio ih je "potpuno neprihvatljivim".

Baltimore Sun, tamošnji dnevnik, napisao je u komentaru da je "bolje imati štetočine u susjedstvu nego biti štetočina". I stanovnici su na Twitteru više ili manje pristojnim riječima kritizirali predsjednika koristeći se hashtagovima #MiSmoBaltimore i #SnazanBaltimore.

Slično onome kada je sredinom jula pozvao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina, da se "vrate" odakle su došle, nove predsjednikove izjave oprezno su komentirali u njegovu političkom taboru.

"Predsjednik je dobro rekao da to nema baš nikakve veze s rasom", rekao je u nedjelju na konzervativnoj televiziji Fox News šef kabineta Bijele kuće Mick Mulvaney. Republikanski zastupnik iz Teksasa Will Hurd priznao je pak za mrežu ABC da ne bi "tvitao na takav način".

Čini se da je Donald Trump s obzirom na predsjedničke izbore u novembru 2020. odlučan u namjeri da mobilizira svoje biračko tijelo koje u velikoj većini čine bijelci, potičući rasne i ideološke razlike što dijele Ameriku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije