Trump objavio ukidanje tarifa Meksiku na neograničeni period

Fena
Trump objavio ukidanje tarifa Meksiku na neograničeni period
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Donald i Melania Trump stigli u London

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak navečer da je ukinuo planove uvođenja tarifa Meksiku, pišući u tweetu da je ta zemlja "pristala da poduzme oštre mjere" kako bi suzbila priliv migranata iz Centralne Amerike u Sjedinjene Države, u okviru sporazuma koji su postigle dvije susjedne zemlje.

U "Zajedničkoj američko-meksičkoj deklaraciji" koju je objavio američki State Department navodi se da će SAD "trenutno početi provedbu" programa vraćanja tražioca azila koji prelaze južnu američku granicu iz pravca Meksika. Meksiko će "ponuditi radna mjesta, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje" tim ljudima, dodaje se u sporazumu.

Meksiko je također pristao, navodi se u sporazumu, da poduzme "mjere bez presedana na provođenju suzbijanja ilegalne migracije", uključujući i slanje meksičke Nacionalne garde širom zemlje, posebno na južnu granicu s Gvatemalom. Meksiko također poduzima "odlučnu akciju  u borbi protiv krijumčarenja ljudima i organizacija koje se bave trgovinom ljudima, kao i protiv njihovih tajnih finansijskih i transportnih mreža", saopćio je  State Department.

Tim mjerama, za sada, ukida se prijetnja provedbe strogih sankcija Trumpove administracije i uvođenja tarifa koje bi naškodile meksičkoj ekonomiji, povisilepotrošačke cijene i ugrozile Sporazum o slobodnoj trgovini. Trumpov sinoćnji tweet predstavlja značajan odmak od ranijih oštrih upozorenja Bijele kuće kada je glasnogovornica Sarah Sanders izjavila novinarima: "Naša pozicija se nije izmijenila, tarife stupaju na snagu od ponedjeljka".

"Zahvaljujući podršci svih Meksiknaca, uvođenje tarifa na meksičke proizvode uvezene u SAD je izbjegnuto", objavio je u tweetu meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador.

On je pozvao na okupljanje građana u subotu u Tijuani kako bi se proslavila odluka američkog čelnika, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije