Donald Trump lupetao: Viktor Orban je lider Turske, zemlje koja graniči s Rusijom

11
Radiosarajevo.ba
Donald Trump lupetao: Viktor Orban je lider Turske, zemlje koja graniči s Rusijom
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Bivši predsjednik Donald Trump nazvao je mađarskog premijera Viktora Orbana "liderom Turske".

Trump je napravio gaf na mitingu u Derryju, New Hampshire, u ponedjeljak. Predsjednik Turske je, podsjetimo, Recep Tayyip Erdoğan.

"Viktor Orban...da li je iko ikada čuo za njega? On je vjerovatno jedan od najjačih lidera bilo gdje u svijetu. On je lider Turske", rekao je Trump i dodao da Orban dijeli granicu sa Rusijom.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Podsjetimo, ni Turska ni Mađarska nemaju kopnenu granicu sa Rusijom, iako i Turska i Rusija imaju obale na Crnom moru.

Nakon što je prekinuo obraćanje, Trump se vratio na temu i potom se korigirao: "Ali Victor Orban, on je šef Mađarske i vodi težak posao, da vam kažem, on to vodi kako treba, on ga vodi snažno, sa kriminalom i sa svim ostalim, on ga vodi snažno i ne pušta teroriste u svoju zemlju."

Korisnik platforme X, bivše Twitter, @Acyn je objavio dio govora:

Trump je dalje rekao da je taj moćni lider poručio Joeu Bidenu da "podnese ostavku i pusti Trumpa da postane predsjednik".

Orbanova desničarska populistička vladajuća stranka, Fides, opisana je kao glavni pokretač degradacije pravosuđa, štampe i drugih nezavisnih institucija u Mađarskoj, i to u izvještaju američkog neprofitnog trusta mozgova Freedom House iz 2023.

Ipak, Trump i Orban već dugo pokazuju obostrano divljenje. Mađarski lider je podržao Trumpa 2020. godine, što mu je Trump uzvratio za izbore u Mađarskoj 2022. godine, što je naklonost koja je procvjetala među tvrdodesničarskim konzervativcima diljem svijeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije