Izrael i Bijela kuća obrušili se na Donalda Trumpa: Hezbollah nazvao "veoma pametnim"

1
Fena
Izrael i Bijela kuća obrušili se na Donalda Trumpa: Hezbollah nazvao "veoma pametnim"
Foto: EPA / Donald Trump

Izrael i Bijela kuća osudili su izjave Donalda Trumpa u kojima je hvalio militantnu grupu Hezbollah koju podržava Iran i kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog napada palestinskih militanata Hamasa u kojem je ubijeno više od 1.300 ljudi u Izraelu, prenosi Reuters.

Trump, bivši republikanski predsjednik koji je favorit da postane predsjednički kandidat ove stranke 2024. godine, nazvao je libanonski Hezbollah, zakletog neprijatelja Izraela, "veoma pametnim" i optužio je Netanyahua da "nije bio spreman" za napad Hamasa, u kojem su također ubijena 22 Amerikanaca.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da Trumpovi komentari pristalicama i u televizijskom intervjuu u srijedu navečer pokazuju da se na njega ne može osloniti.

Odbijen zahtjev: Zločinac Ratko Mladić neće biti prebačen na liječenje u Srbiju

Odbijen zahtjev: Zločinac Ratko Mladić neće biti prebačen na liječenje u Srbiju

"Sramotno je da takav čovjek, bivši predsjednik SAD-a, podržava propagandu i širi stvari koje ranjavaju duh izraelskih boraca i njegovih građana", rekao je Karhi za izraelski Channel 13.

Zamjenik sekretara za štampu Bijele kuće Andrew Bates nazvao je Trumpove komentare "opasnim".

"Potpuno smo izgubljeni zbog čega bi bilo koji Amerikanac ikada hvalio terorističku organizaciju koju podržava Iran kao 'pametnu'", rekao je Bates.

Demokratski predsjednik Joe Biden osudio je napad Hamasa kao "čin čistog zla" i izrazio nepokolebljivu podršku Izraelu.

Sva dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije