COVID / Detektovana podvarijanta omicrona: Evo koja je razlika

25. 01. 2022. u 07:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Detektovana je „sestrinska“ podvarijanta omicrona, nazvana BA.2, a koja se širi u Skandinaviji gdje bi mogla postati dominantna.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UK Health Security Agency – UKHSA) izvijestila je u januaru o detekciji podvarijante omikron linije virusa SARS-CoV-2 koja pokazuje određene promjene, i koja ima za sada oznaku BA.2, piše Glas Amerike.

Naučnici tvrde kako su razlike između omikron BA.1 i BA.2 veće nego između originalnog virusa i alfa varijante.

U izvještaju objavljenom prošle sedmice navedeno je da BA.2 ne sadrži značajnu mutaciju delecije (brisanje nekog dijela genetičkog koda) u proteinu šiljka, koja je prethodno korištena za identifikaciju slučajeva omikron u PCR testovima. Neki virolozi su istaknuli da je to možda razlog zašto je BA.2 nije u početku bila detektovana – bila je zamijenjena s delta varijantom.

Dakle, PCR razlikuje deltu i omikron po jednoj mutaciji, a ova BA.2 varijanta nema tu mutaciju, pa je pogrešno identificirana kao delta u početku.

Ovo ne znači da PCR sam po sebi nije adekvatna tehnologija – on i dalje prepoznaje virus SARS-CoV-2, odnosno infekciju, ali PCR koji je specifično namijenjen za razlikovanje varijanti nije bio dobar, jer se oslanjao samo na jednu promjenu.

Naime, nije moguće raditi svaki put sekvenciranje cijelog genoma virusa i uporediti sve promjene, nego u cilju razlikovanja omikrona od delte korištena je detekcija jedne promjene koja je specifična za omicron, kao brži i racionalniji način detekcije.

PCR testovi i dalje detektuju infekciju, samo postoji problem razlikovanja BA.2 od delte.

Zbog toga što se „prikrivala“, ova varijanta je dobila nadimak „stealth“, odnosno prikrivena varijanta. U izvještaju piše kako se ova varijanta širi u Engleskoj i Danskoj od 3. januara.

Još nema dokaza da je Stealth Omicron smrtonosniji od originalne omicron verzije. U Danskoj, gdje BA.2 počinje nadmašivati omicron, rizik od hospitalizacije sada je 36% manji nego što je bio tokom delta vala.

Međutim, ako je ova varijanta visokozarazna, to će dovoditi do toga da više ljudi obolijeva i time je veći rizik pritiska na zdravstveni sistem, pogotovo u zemljama gdje je procijepljrnost mnogo manja nego u Danskoj.

Naučnici prate ovu varijantu pokušavajući bolje upoznati njene karakteristike. Za sada je to „varijanta pod istragom“ (variant under investigation – VoI).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)