Detalji iz života Salmana Abedija, napadača iz Manchestera

Radiosarajevo.ba
Detalji iz života Salmana Abedija, napadača iz Manchestera
Britanski mediji objavili su detalje iz života Salmana Abedija (23) koji je odgovoran za teroristički napad u Manchesteru u kojem su ubijene 22 osobe.

Britanska premijerka Theresa May potvrdila da je Abedi rođen i odrastao u Britaniji, odnosno iz Manchestera, a roditelji su mu libijskog porekla. On je od ranije je poznat britanskim vlastima.

Kako izvještava Reuters, policija je u utorak pretresla kuću u naselju gde je on živi, a istražitelji ispituju da li je Abedi putovao u Libiju i da li je bio u kontaktu s Islamskom državom.

Oglasio se i Univerzitet u Salfordu potvrdivši da je Abedi bio jedan od njihovih studenata i navodeći da pomažu policiji u istrazi. Policija je jučer saopćila da je uhapšen jedan 23-godišnji muškarac a mediji spekuliraju da je u pitanju Abedijev brat. Abedi je imao i sestru Jomanu Abedi.

Predstavnik džamije Didsbury u Manchesteru rekao je da su Abedijev otac i brat dolazili u tu džamiju, dok je Salman Abedi išao u drugu.

"Uspio sam stupiti u kontakt s čovjekom koji poznaje njegovu porodicu. On je potvrdio da su se njegov otac, sestra i ostatak porodice preselili u Libiju, odmah nakon što je ubijen Moamer Gadafi", kazao je predstavnik džamije Abdala Jusef. Također, britanski mediji pišu da je Abedi bio vatreni navijač Manchester Uniteda.

Inače, Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj samoubilački napad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije