Demonstranti bacali boce, kamenje i petarde, povrijeđeno 76 policajaca

Radiosarajevo.ba
Demonstranti bacali boce, kamenje i petarde, povrijeđeno 76 policajaca
Broj policajaca povrijeđenih u sukobima s antiglobalističkim demonstrantima u njemačkom gradu Hamburgu gdje danas počinje summit 20 najvećih poljoprivrednika svijeta (G20) narastao je na 76, objavila je noćas policija.

Zadobili su "lakše povrede", rekla je glasnogovornica lokalne policije.

U trenutku kada je davala izjavu nije mogla dati podatke o broju povrijeđenih demonstranata.

Trojica povrijeđenih zahtijevala su bolničku njegu, rekla je policija. Piloti policijskog helikoptera zadobili su povrede oka kada su na njih bili upereni laseri, rekla je policija.

Najmanje je 13.000 demonstranata sudjelovalo u maršu u četvrtak, a među njima 1.000 je bilo anarhista, s crnom maskom preko lica, navodi policija.

Izgredi su počeli navečer nešto poslije polaska povorke od 12.000 osoba, prema policijskoj procjeni. Nastavljeni su zatim na različitim mjestima u toj sjevernonjemačkoj luci koja je danas i sutra mjesto održavanja summita G20.

Nasilne osobe bacale su boce, kamenje i petarde na policajce koji su odgovorili vodenim topovima i suzavcem.

Nekoliko je vozila zapaljeno, prema podacima policije, oštećeni su izlozi trgovina i banaka, a barikade su podignute u nekoliko četvrti. 

Danas demonstranti planiraju spriječiti šefove države da uđu u kongresni centar i u tu su svrhu rasporedili velike betonske blokove i metalne zapreke.

Do 20.000 policajaca nadzirat će glavni protest koji organizira savez antikapitalističkih skupina.

Veliko okupljanje na poziv pokreta krajnje ljevice očekuje se sutra prije podne. 

Demonstranti tvrde da G20 nije uspio riješiti mnoga pitanja koja prijete svjetskom miru, uključujući klimatske promjene, sve veće nejednakosti i nasilne sukobe. 

Trump je jedna od glavnih meta demonstranata no ironija njihova nezadovoljstva američkim predsjednikom je što s Trumpom dijele zajedničku nesklonost globalizaciji. 

No Trump u Hamburg dolazi zagovarati trgovinska pravila koja bi išla u korist Amerike dok demonstranti zahtjevaju veća prava za siromašne bez obzira gdje žive. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije