Susret svih razlika: Najnapetiji samit G20 održava se ovaj vikend

Radiosarajevo.ba
Susret svih razlika: Najnapetiji samit G20 održava se ovaj vikend
EPA / Demonstranti u Hamburgu, Njemačka
Sastanak na vrhu G20 ovaj vikend u Hamburgu bit će vjerojatno najnapetiji od osnivanja foruma 2008. jer među njegovim članicama nikad nisu bila veća razilaženja.

Razlike kada je posrijedi borba protiv klimatskih promjena, razlike u stajalištima o slobodnom tržištu, prvi susret američkog i ruskog predsjednika, napetosti između Amerike i Kine, iskre u odnosima između Njemačke i Turske... rijetko su dosad sporna pitanja bila tako brojna na nekom od međunarodnih sastanaka na ovom nivou. 

"Imat ćemo čitav niz teških tema", upozorila je početkom sedmice njemačka kancelarka Angela Merkel, misleći pritom na samit čelnika dvadeset ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta koji se u petak i subotu održavaju u njezinu rodnom Hamburgu. 

"Sigurno je da to neće biti sastanak G20 koji bismo mogli nazvati -'posao kao i obično'", komentirao je za AFP izvor blizak njemačkim organizatorima, objasnivši da su, nakon dolaska na vlast Donalda Trumpa, karte ponovno promiješane.

G20, koji zapravo ima 19 zemalja jer je dvadeseta članica Europska unija, osnovan je 2008. i predstavlja dvije trećine svjetskog stanovništva i četiri petine svjetske trgovine. Članice su Sjedinjene Države, Kina, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Indija, Brazil, Italija, Kanada, Južna Koreja, Rusija, Australija, Meksiko, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija, Argentina i Južna Afrika.

Organizatori očekuju da će se u Hamburgu tokom održavanja samita okupiti više od 100.000 demonstranata. Policija očekuje i između 7000 i 8000 ljevičarskih ekstremista od kojih se može očekivati nasilje. Dio bi ih, predviđa policija, mogao stići iz inozemstva. 

Treba podsjetiti da je Hamburg historijska kolijevka protesta. Policija, koja je mobilizirala više od 20.000 svojih pripadnika, očekuje veliki protest u četvrtak koji će se održati uz slogan "Dobrodošli u pakao". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije