Tillerson potvrdio da je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalni projektil

Radiosarajevo.ba
Tillerson potvrdio da je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalni projektil
EPA / Rex Tillerson
Američki državni sekretar Rex Tillerson potvrdio je u utorak da je projektil koji je lansirala Sjeverna Koreja bio "interkontinentalni balistički projektil" i osudio "novu eskalaciju sjevernokorejske prijetnje", prenose svjetske agencije.

Sjeverna Koreja objavila je ranije tokom dana da je prvi put uspješno testirala novorazvijeni interkontinentalni balistički projektil Hwasong-14 koji može nositi veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, koji je lično nadzirao lansiranje, poručio je da njegova zemlja posjeduje atomske i hidrogenske bombe te interkontinentalne balističke projektile i naglasio da neće pregovarati sa SAD-om dok Washington ne odustane od svoje neprijateljske politike prema njegovoj zemlji.

Istaknuo je također kako je lansiranje projektila "poklon američkim gadovima" za Dan nezavisnosti 4. jula, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Sjevernokorejski državni mediji prenijeli su da je projektil letio 933 kilometara, postigavši visinu od 2802 kilometara, a let je trajao 39 minuta.

Neki analitičari smatraju da mu je domet veći od 8000 kilometara, što znači da bi mogao biti prijetnja velikom dijelu SAD-a.

"Sjedinjene Države snažno osuđuju sjevernokorejsko lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila. Testiranje ICBM-a nova je eskalacija (sjevernokorejske) prijetnje prema SAD-u, našim saveznicima i partnerima, regiji i svijetu", istaknuo je Tillerson u saopćenju, prenosi France Presse.

SAD "neće nikada prihvatiti da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije