Danas na izbore izlaze Francuzi i Slovenci: Ko će dobiti mandat

0
Radiosarajevo.ba
Danas na izbore izlaze Francuzi i Slovenci: Ko će dobiti mandat
Foto: EPA-EFE / CNN / BoBo/Nik Jevšnik / Građani Slovenije i Francuske danas glasaju na izborima

Danas na izbore izlaze Francuzi i Slovenci.

U Francuskoj se u drugom krugu za petogodišnji predsjednički mandat takmiče aktualni predsjednik Emmanuel Macron i kandidatkinja desnice Marine Le Pen.

S druge strane ishod slovenskih parlamentarnih izbora odredit će ko će sljedeće četiri godine voditi vladu u Ljubljani.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Opšte glasanje bit će održano danas, 24. aprila, kada će 1,7 miliona birača s pravom glasa imati priliku da izabere novi sastav Državnog zbora (Parlamenta) u Sloveniji među više od 1.400 kandidata sa 20 lista.

Glasači imaju priliku odlučiti između politike koju je zadnje dvije godine vodio sadašnji premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob, predstavljajući se kao njegov antipod.

Slovenci će danas izabrati 90 zastupnika devetog saziva Državnog zbora otkako je Slovenija neovisna, piše Hina.

Pokret sloboda koju je prije izbora formirao Robert Golob, istaknuti menadžer koji je niz godina vodio veliko državno energetsko poduzeće GEN i Slovenska demokratska stranka (SDS) aktuelnog premijera u tijesnoj su utrci.

Po anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u srijedu, Pokret sloboda ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 posto podrške.

Tijesna utrka je i za treću najjaču stranku i vodi se između Ljevice (8,8 posto) i socijaldemokrata (8,6 posto).

Izborni prag od četiri posto sigurno će preći i demokršćanska Nova Slovenija (7,8 posto), a na rubu praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMŠ).

Za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Francuski predsjednički sistem “pete republike” daje ogromne ovlasti šefu države, koje se temelje prije svega na tome da on predlaže premijera. No da bi tu moć mogao praktično i upotrijebiti, potrebno je i da za nekoliko mjeseci njegov ili njen uspjeh ponove i njihove stranke na parlamentarnim izborima jer tog istog premijera mora potvrditi i parlament. U protivnom, Francusku očekuje teška kohabitacija predsjednika i suprotstavljene parlamentarne većine.

Macron i Le Pen drugi se put susreću u drugom krugu. Iako ankete ponovno predviđaju pobjedu aktualnog predsjednika, utrka će u najmanju ruku biti mnogo uzbudljivija nego 2017. Tada je Le Pen poražena još u nacionalnoj TV debati kao nedorečena kandidatkinja radikalne desnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije