Macron ili Le Pen: „Francuski izbori od ključne važnosti za Europu i NATO“

2
Piše: Faruk Vele
Macron ili Le Pen: „Francuski izbori od ključne važnosti za Europu i NATO“
Foto: EPA-EFE / Macron i Le Pen

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj bit će održan u nedjelju.

Aktualni predsjednik Emmanuel Macron je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio 27,41 posto, dok je njegova glavna suparnica, krajnje desna Marine Le Pen zadobila povjerenje čak 25,4 posto birača!

Značajni izbori

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Kako je, uz Njemačku, Francuska je privredno najjača zemlja Evropske unije (EU), izuzetno važno ko će biti u Jelisejsku palaču narednih godina. Sjećamo se koliko je, recimo, za BiH bila značajna promjena kada je Françoisa Mitterranda, koji je dramu BiH sveo na humanitarno pitanje, zamijenio Jacques Chirac 1995. godine, te šta je to značilo za nas. Ako se tome doda važnost aktuelnog trenutka zbog agresije Rusije na Ukrajinu, time je ovo pitanje dodatno dobilo na važnosti.

„Po svim procjenama radi se o najvažnijim predsjedničkim izborima u Francuskoj u posljednje četiri decenije. Nikada do sada jedan kandidat krajnje desnice nije dobio toliki broj glasovao ka što je Le Pen dobila u prvom krugu, iako sva predviđanja govore da je aktuelni predsjednik Macron u prednosti.

Analitičari se slažu da će izbore u suštini odlučivati ljevica. Centristi će ostati vjerni Macronu. Desnica će podržati Le Pen. Ali je pitanje kako će glasati oni birači koji su u Francuskoj dali glas Jeanu Luc Melenchonu i izglasali ga na treće mjesto“, tvrdi za portal Radiosarajevo.ba ugledni vanjskopolitički analitičar iz Beograda, Boško Jakšić.

Boško Jakšić - undefined

Foto: Medija centar Srbije: Boško Jakšić

Kako će glasati ljevica

Riječ je, dodaje, o patini birača koji su izašli u prvom krugu!

„Ljevičari naravno pozvali svoje birače da nikako ne podrže Le Pen. Ali Melenchon se uzdržao i od tog da ih pozove da glasaju za Macrona. Okaraterisao je izbore kao izbor između dva zla. Kako će glasati birači ljevice, to će odlučiti izbore! Mnogi se slažu da je toliki uspjeh Le Pen u prvom krugu izraz jednog dubokog nezadovoljstva birača situacijom u Francuskoj“, navodi on.

Socijalne nejednakosti u Francuskoj su prije dvije godine dovele do pobune poznatih „Žutih prsluka“, ali tu je i nesređen odnos s imigracijom, produbljeni jaz između urbane i ruralne Francuske...

Putinova kandidatkinja

„Osnovno raspoloženje je bunt protiv etabliranih stranaka. To nezadovoljstvo su birači iskazali u prvom krugu glasajući za Le Pen, ali se računa na efekat straha. Poruka je poslata u prvom krugu, ali većina će se, ipak, uplašiti - da na čelo Francuske dođe jedna krajnje ekstremna desničarka koja je bliska Putinu i čije kampanje je finansirala ruska banka. Taj strah će omogućiti Macronu da dobije drugi mandat“, naveo je Jakšić.

Prema njegovim riječima, ovi izbori su izuzetno važni za budućnost Europe, ali i NATO-a.

„Marin Le Pen je u posljednje vrijeme značajno ublažila svoje stavove. To je doprinijelo tome da ima veći odziv kod birača. Ona je ranije govorila da bi Francusku izvela iz EU. Sada je odustala od toga. Sada traži jedan viši nivo suvereniteta Francuske unutar Unije. Ranije, takođe, govorila da će ukinuti Euro. Odustala je i od toga. Tvrdi i dalje da bi izvukla Francusku iz NATO-a iz vojnog krila, kao što je Charles de Gaulle svojevremeno uradio. Zbog toga se mnogima u Washingtonu diže, kao i u sjedištu NATO-a u Briselu. Očigledno da bi u slučaju njene pobjede mnogo toga bi se promijenilo“, dodao je sagovornik portala Radosarajevo.ba.

Francuska – lider EU

Međutim, ako se ostvare predviđanja da će Macron pobijediti, veli Jakšić, onda Francuska, u skladu s njegovom ambcijom - postoje vodeće sila EU.

„Za njegovo vrijeme se dogodio Brexit, Merkel se povukla. Macron sebe vidi kao vodećeg lidera EU, koji će uvelike tehnokratskim pristupom raditi na jačanju Unije. Njenom zbijanju Unije, gdje može da dođe do konflikta na prekoatlanskoj relaciji. Jer Macron želi mnogo jaču Uniju nego je ona sada. Da Unija ostvari ambiciju da zaista postane strateška sila na globalnom planu. U tom okviru je aktuelni francuski predsjednik govorio o stvaranju oružanih snaga Unije, što se ne dopada Amerikancima. Došlo je do određenih razlika. Kada je Biden govorio da Putin vrši genocid u Ukrajini onda je Macron rekao da on nikada ne bi upotrijebio taj izraz. Dakle, očekivana pobjeda Macrona neće biti samo održavanje samo statusa quo nego i nagovještaj Europe koja će tražiti svoje mnogo značajnije mjesto na globalnoj sceni“, zaključuje Boško Jakšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije