Cijeli svijet se oprašta od legendarnog Navalnog: Svoj život dao za slobodnu Rusiju

9
Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet se oprašta od legendarnog Navalnog: Svoj život dao za slobodnu Rusiju
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Odata počast Aleksej Navaljni

Danas, 1. marta 2024. godine nakon pola mjeseca sahranit će se tijelo glavnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog koji je preminuo u zatvoru 16. februara.

Navalni je preminuo u zatvoru, a njegov tim, supruga, kao i mnogi drugi koji su podržavali opozicionara uvjereni su da je Aleksej bio ubijen te da je to bilo urađeno po naredbi predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Sahrana lidera će se održati danas, a cijeli proces priprema bio je izuzetno težak. Jučer su saradnici preminulog političara saopćili da pogrebne službe odbijaju da odvezu tijelo političara u crkvu u kojoj će se održati sahrana. Prije toga nijedna agencija nije željela ustupiti salu u kojoj se porodica i prijatelji mogu oprostiti od preminulog Alekseja. Oni poručuju da svi vozači dobijaju pozive od nepoznatih ljudi i prijetnje.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Navalni će biti sahranjen u Moskvi a groblje na kojem će biti ukopan redovno patrulira policija još od 28. februara, a na teritoriji crkve postavljene su gvozdene pregrade.

Podsjećamo, njegova supruga Julija Navalnaja je saopćila da će nastaviti borbu svog muža i da će se nastaviti boriti za slobodnu Rusiju o kojoj je sanjao njen suprug.

Ona je također najavila da tim Navalnog će uskoro otkriti ko je ubio njenog supruga i ko je dao naređenje. 

Posljednjih decenija Navalni je postao poznat kao najžešći protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se bori protiv korupcije u vladi i organizuje masovne proteste protiv Kremlja. U Putinovoj Rusiji politički protivnici su umrli, nestali ili otišli u egzil nakon što su bili zatvoreni.

Navalni je 2013. godine osuđen za pronevjeru u, kako je rekao, politički motivisanom suđenju i osuđen na pet godina zatvora, ali su tužioci kasnije neočekivano zatražili njegovo puštanje na slobodu do žalbe. Viši sud ga je kasnije osudio na uslovnu kaznu. Dan prije presude Navalni se registrovao kao kandidat za gradonačelnika Moskve.

Nove informacije: Aleksej Navaljni bio blizu izlaska iz zatvora

Nove informacije: Aleksej Navaljni bio blizu izlaska iz zatvora

Opozicija je njegovo puštanje na slobodu smatrala rezultatom velikih protesta u glavnom gradu protiv njegove kazne, ali su mnogi posmatrači to objasnili željom vlasti da izbori za gradonačelnika daju privid legitimiteta. Navaljni je došao na drugo mjesto, ostvarivši impresivan učinak protiv sadašnjeg gradonačelnika, koji je uživao podršku Putinove političke mašinerije i bio je popularan zbog poboljšanja infrastrukture i estetike glavnog grada.

Popularnost Navalnog je porasla nakon što je još jedan harizmatični političar, Boris Nemcov, ubijen na mostu u blizini Kremlja 2015. godine. Kad god je Putin govorio o Navalnom, pokušavao je da ne spominje aktivistu po imenu, u očiglednom pokušaju da umanji njegovu važnost.

Dok je služio zatvorsku kaznu 2019. godine zbog učešća u predizbornim protestima, Navalni je odveden u bolnicu sa alergijskom reakcijom. Prema nekim ljekarima, radilo se o trovanju. Godinu dana kasnije, 20. augusta 2020. godine, pozlilo mu je tokom leta za Moskvu iz sibirskog grada Tomska, gdje je podržao opozicione kandidate. On je pao u prolazu dok se vraćao iz toaleta, a avion je prinudno sleteo u Omsk. Tamo je proveo dva dana u bolnici dok su njegove pristalice molile doktore da mu dozvole da otputuje u Njemačku na liječenje.

U Njemačkoj su ljekari utvrdili da je otrovan sojom Novichok, sličnim nervnim agensom koji je umalo ubio bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer u Engleskoj 2018. godine i izazvao smrt druge žene. Navalni je bio u medicinski indukovanoj komi oko dvije sedmice, a zatim se još nekoliko sedmica borio da povrati govor i pokrete. Ruske vlasti su tada pojačale pritisak objavom da je Navalni prekršio uslove uslovne kazne zbog jedne od osuda za pronevjeru dok je bio u Njemačkoj i da će biti uhapšen ako se vrati kući.

Ograda kod crkve
Foto: Printscreen: Ograda kod crkve

Ali boravak u inostranstvu nije bio u njegovoj prirodi. Dana 17. januara 2021. godine Navalni i njegova supruga sjeli su u avion i otišli u Moskvu. On je zadržan na aerodromu. Za samo dvije sedmice Navalnom je suđeno, proglašen je krivim i osuđen na 2,5 godine zatvora. Ovi događaji izazvali su masovne proteste koji su se proširili na udaljene krajeve Rusije i doveli do toga da je policija uhapsila više od 10.000 ljudi. Kada je Putin poslao vojsku u Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Navalni je oštro osudio rat na društvenim mrežama, objavljujući iz zatvora i pojavljivanje na sudu.

'Procurio' nikada prije viđeni intervju: Otkriveno šta je u njemu rekao Aleksej Navaljni

'Procurio' nikada prije viđeni intervju: Otkriveno šta je u njemu rekao Aleksej Navaljni

Manje od mjesec dana nakon početka rata osuđen je na dodatnih 9 godina za pronevjeru i nepoštovanje suda u slučaju koji su on i njegove pristalice nazvali izmišljotinom. Istražitelji su odmah pokrenuli novu istragu, a u avgustu 2023. Navaljni je proglašen krivim za ekstremizam i osuđen na 19 godina zatvora.

Kako je saopšteno iz Federalne kazneno-popravne službe, 16. februara mu je nakon šetnje u zatvoru pozlilo i izgubio je svijest. Stigla je Hitna pomoć koja je pokušala da ga reanimira, ali je preminuo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije