Nove informacije: Aleksej Navaljni bio blizu izlaska iz zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Nove informacije: Aleksej Navaljni bio blizu izlaska iz zatvora
Foto: EPA-EFA / Aleksej Navali

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni bio je blizu puštanja na slobodu u razmjeni zatvorenika u trenutku smrti, saopćila je u ponedjeljak, 26. februara, bliska saveznica, ponavljajući tvrdnju njegove porodice i pristalica da ga je ubio predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na Youtubeu, Marija Pevčik je kazala da su razgovori o razmjeni Navaljnog i dvojice neimenovanih američkih državljana za Vadima Krasikova, ubice ruske službe bezbjednosti FSB u zatvoru u Njemačkoj, bili u završnoj fazi u trenutku njegove smrti.

Aleksej Navaljni, umro je u arktičkoj kažneničkoj koloniji 16. februara. Kremlj je negirao umiješanost ruske države u njegovu smrt. U smrtovnici Navaljnog navodi se da je preminuo prirodnom smrću, tvrde njegove pristalice.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

"Aleksej Navaljni mogao bi da sjedi na ovom mjestu upravo sada, baš danas. To nije fikcija, moglo je i trebalo je da se desi", kazala je Pevčik.

"Navaljni je trebao izaći u narednih nekoliko dana jer smo dobili odluku o njegovoj razmjeni", kazala je. Početkom februara Putinu je ponuđeno da ubicu, oficira FSB-a Vadima Krasikova, koji služi kaznu za ubistvo u Berlinu, zamijeni za dvojicu američkih državljana i Alekseja Navaljnog.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe šokirao svijet tvrdnjom o tome kako je umro Navaljni

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe šokirao svijet tvrdnjom o tome kako je umro Navaljni

Krasikov je osuđen na doživotni zatvor u Njemačkoj nakon što je osuđen za ubistvo prognanog čečensko-gruzijskog disidenta u berlinskom parku Tiergarten 2019.godine Putin je ovog mjeseca u intervjuu s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom signalizirao kako želi da vrati Krasikova.

Pevčik je rekla kako ima potvrdu da su pregovori o zamjeni bili u završnoj fazi 15. februara navečer.

Navaljni je, kako je navela, ubijen dan kasnije jer Putin nije mogao da toleriše pomisao da je slobodan.

Pevčik, koja se nalazi van Rusije, nije odmah otkrila izvore za neke od svojih tvrdnji niti je predstavila dokumentirane dokaze.

Rekla da je biznismen Roman Abramovič bio uključen u neke od razgovora kao posrednik s Putinom. Nije bilo nikakvog komentara od Abramoviča.

Prijetnje Putinovih medija Juliji Navaljnoj: 'Već je rekla i učinila dovoljno da završi u zatvoru'

Prijetnje Putinovih medija Juliji Navaljnoj: 'Već je rekla i učinila dovoljno da završi u zatvoru'

Pevčik nije imenovala dvojicu američkih državljana koji se bore za razmjenu skupa s Navaljnim. Sjedinjene Države tvrde, međutim, da pokušavaju vratiti Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca.

Rusija optužuje obojicu za špijunažu, što oni negiraju.

Putin, koji tek treba da komentira smrt Navaljnog, ranije je rekao da se iza kulisa vode razgovori između ruskih i američkih obaveštajnih agencija u vezi s Gershkovichem, ali nije spomenuo Navaljnog, čije ime obično ne pominje javno.

Kremlj je tokom dana nazvao optužbe da su ruske vlasti vršile pritisak na majku Navaljnog zbog sahrane njenog sina apsurdnim, navodeći da Putin nije bio umiješan u odluke o tijelu Navaljnog, prenose svjetski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije