Da li zamrznuta hrana može dovesti do širenja koronavirusa?

1
Radiosarajevo.ba
Da li zamrznuta hrana može dovesti do širenja koronavirusa?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na press konferenciji ove sedmice, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je iznenađujući zaključak: koronavirus bi se mogao prenositi putem pakovanja zamrznute hrane.

"Znamo da se virus može zadržavati i opstajati u uslovima koje možemo naći u hladnim i snježnim okruženjima", kaže Peter Ben Embarek, naučnik koji je predvodio tim WHO-a u Kinu gdje su istraživali uzrok pandemije koronavirusa.

Embarek je poručio da naučnici trebaju istražiti moguće načine daljeg prenošenja - te da je zamrznuto meso, naprimjer zamrznuto divlje meso, moglo podstaći i dovesti do izbijanja epidemije prošle godine u prodavnici morskih plodova Huanan u Wuhanu, Kini, piše NPR.

"Vidjeli smo i divlje meso i morsku hranu smještene u Huananu, a nešto od toga je vjerovatno 'divlji uzgojeno'", govori ekolog Peter Daszak, koji je također bio dio tima WHO.

"Međutim tu se i mnogo toga drugog dešava", dodaje on.

Daszak kaže da je do izbijanja pandemije moglo doći uslijed infekcije prodavaca i kupaca.

"Mi pratimok svaku teoriju i nastojimo imati široko viđenje o svemu tome."

Kineski naučnici su imali sedam povezanih slučajeva izbijanja virusa u državi prošle godine zbog zamrznutih pakovanja mesa ili morskih plodova. U konačnici, izbijanje COVID-a u Pekingu prošlog ljeta je bilo smješteno u ogromnom veleprodajnom marketu zvanom Xinfadi market.

Naučnici su tamo pronašli "živ uzorak" koronavirusa na pakovanju zamrznutog bakalara. Također su pronašli znakove virusa unutar pakovanja, rekao je Daszak, te je sugerirao da su pakovanja možda već bila "zaražena" tamo gdje se hrana pakovala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije