Koronavirus pronađen na pakiranju smrznutih morskih plodova

Radiosarajevo.ba
Koronavirus pronađen na pakiranju smrznutih morskih plodova
Twitter / Koronavirus pronađen na pakiranju smrznutih morskih plodova

Kina je u utorak objavila da je pronašla novi koronavirus na pakiranju uvezene smrznute morske hrane, dopremljene iz luke Dalian koja u posljednje vrijeme ponovo bilježi nove slučajeve zaraze.

Virus je pronađen na vanjskoj ambalaži smrznute hrane koju su kupile tri kompanije iz Yantaija, lučkog grada u pokrajini Shandong na istoku Kine.

Gradska uprava Yantaija saopćila je da su plodovi mora bili u pošiljci iz uvoza koja je isporučena u Dalian, no nisu otkrili zemlju porijekla, javlja Hina, prenosi Jutarnji.

U julu su carinici u Dalianu pronašli koronavirus na pakiranju smrznutih škampa uvezenih iz Ekvadora, a Kina je tada obustavila uvoz proizvoda triju ekvadorskih proizvođača škampa.

Dio morskih plodova koje su kupile tri kompanije iz Yantaija prerađen je za izvoz a ostatak se čuva u hladnom skladištu i nije pušten na tržište, saopćile su gradske vlasti Yantaija.

Na pitanje je li prerađena morska hrana izvezena, član ureda za kontrolu pandemije nije želio navoditi detalje, upućujući Reuters na priopćenje vlasti grada Yantaija.

Vlasti su zapečatile robu, rekle su gradske vlasti. Svim radnicima koji su rukovali robom određena je karantena a njihovi su testovi na koranavirus negativni, navodi se u saopćenju.

Najnoviji val slučajeva zaraze COVID-19 zabilježen je u Dalianu krajem jula, pri čemu je prvi slučaj zabilježen među radnicima kompanije za preradu plodova mora. Do 9. augusta Dalian je izvijestio o ukupno 92 nova slučaja zaraze.

Smatra se da se COVID-19 proširio prošle godine iz tržnice u Wuhanu gdje se prodaju ribe, školjke, plodovi mora i divlje životinje. Otada se proširio po cijelom svijetu a u posljednje vrijeme ponovo se javlja i u Kini, podsjeća Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije