... / Iz WHO se oglasili o ruskoj vakcini protiv koronavirusa: Evo šta je sporno

11. 08. 2020. u 13:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 119

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je danas Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji vakcine protiv infekcije COVID-19.

Ovo je uslijedilo nakon što je Rusija rekla da će početi s vakcinisanjem stanovništva protiv koronavirusa na jesen.

"Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

"Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje, i cjepiva koje je prošlo sve faze je velika razlika", dodao je.

Ruska vakcina nije na WHO-ovoj listi od šest cjepiva koja su došla do treće faze kliničkih ispitivanja, piše Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je ministarstvo zdravlja njegove zemlje odobrilo prvu vakcinu u svijetu protiv koronavirusa, dodajući da ju je njegova kćerka već primila.

Ministar zdravstva Mihail Muraško je kazao da će ljekari i profesori biti prvi koji će primiti vakcinu, a potom postepeni ostatak stanovništva.

Dodao je da je kliničko ispitivanje dovršeno, a masovnija cijepljenja planirana su za oktobar.

Dosad Rusija nije dala naučne podatke o tom cjepivu na neovisnu evaluaciju.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u majuu objavio da je razvio cjepivo, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA