Potvrđeno: Prvi put otkriven koronavirus na ambalaži smrznute hrane, moguća infekcija

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Prvi put otkriven koronavirus na ambalaži smrznute hrane, moguća infekcija
Foto: Xinhua / Ilustracija

Kineske vlasti prijavile su prvi slučaj otkrivanja živih uzoraka koronavirusa na ambalaži smrznute hrane. Virus je otkriven tijekom istrage uzroka lokalnog izbijanja virusa Covid-19 u gradu Qingdao u provinciji Shandong na istoku Kine, navodi se u izjavi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pronašao je i izolirao uzorke živog koronavirusa na paketu uvezenog smrznutog bakalara", navodi se u dokumentu na web stranici agencije. "Ovo je prvi slučaj otkrivanja živih uzoraka koronavirusa na ambalaži smrznute hrane. Potvrđeno je da kontakt sa živim uzorcima koronavirusa na ambalaži može dovesti do infekcije", navodi se u izjavi.

U dokumentu se navodi da je "otkrivanje živog koronavirusa na ambalaži smrznute hrane u Qingdau prvi put potvrđeno izvan laboratorija da se pod posebnim uvjetima koronavirus može dugo zadržati na ambalaži hrane."

"Pod određenim uvjetima postoji rizik od infekcije za zaposlene koji rade sa smrznutom hranom", navodi se u izjavi. S tim u vezi, odjel poziva zaposlenike u industriji da se pridržavaju svih sigurnosnih mjera, izbjegavaju direktan kontakt s proizvodima, nose kombinezone, ne dodiruju usta, nos i oči tokom rada, peru ruke i dezinficiraju odmah nakon posla, a također redovito podvrgavaju testiranju na koronavirus.

Vlasti Qingdaoa početkom sedmice uvele su hitan odgovor na trenutnu epidemiološku situaciju u gradu nakon što su identificirale tri slučaja asimptomatskih nosača koronavirusa među lokalnim stanovništvom. U ponedjeljak je pokrenuto masovno testiranje gradskog stanovništva na infekciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije