Njemačka otkrila plan za borbu protiv korone: Moguća tri scenarija

Radiosarajevo.ba
Njemačka otkrila plan za borbu protiv korone: Moguća tri scenarija
EPA-EFE / Ilustracija

Institut Robert Koch (RKI) glavna je naučna institucija Njemačke u borbi protiv pandemije koronavirusa, na čiji se rad i uvide oslanjaju njemačke vlasti.

Situacija s koronavirusom se pogrošava i u toj zemlji pa su ove sedmice objavili nadopunu strateškog plana za borbu protiv pandemije.

Die Pandemie in Deutschland in den nächsten Monaten - Ziele, Schwerpunktthemen und Instrumente für den Infektionsschutz ili Pandemija u Njemačkoj u sljedećim mjesecima: ciljevi, težišta i instrumenti zaštite od zaraze - naslov je ovog dokumenta podijeljenog u pet poglavlja.

RKI ističe da pandemija pred društvo postavlja veliki izazov, prenosi index.hr.

"Cilj je u sljedećim mjesecima obuzdati zarazu i pritom uz sve poznate opasnosti infekcije sva područja društva i ekonomije u najvećoj mogućoj mjeri održati otvorenima", navodi RKI, jasno ističući kako je glavni cilj spriječiti novi lockdown.

"To ovisi o ponašanju svakog pojedinca", podvlači se u strateškom dokumentu RKI-ja.

RKI ističe da je moguće održati funkcionalan društveni i ekonomski život uprkos pandemiji, i to kombinacijom ciljanih mjera za konkretne epidemiološke situacije, uz ključnu napomenu kako se svi trebaju pridržavati mjera razmaka i higijene koje sprečavaju širenje zaraze koronavirusom.

Žuti, narandžasti i crveni scenarij

Institut je razradio tri osnovna scenarija za pandemiju, koje je označio žutom, narančastom i crvenom bojom.

Žuti scenarij se odnosi na pojedinačne slučajeve zaraze koji su prostorno i vremenski ograničeni, narančasti scenarij pokriva situaciju izbijanja zaraze u ograničenim lokacijama poput staračkih domova, škola i tvornica, a crveni se odnosi na višestruka žarišta ili situacije u kojima zaraza pokriva velika područja.

Svaki od tih scenarija podrazumijeva upotrebu određenog seta mjera.

Ciljeve RKI definira u tri skupine: prvi su opći ciljevi poput ograničenja širenja pandemije, drugi su strateški ciljevi koji se odnose na zdravstveni sustav, a treći strateški ciljevi izgradnje zdravstva otpornog na krize.

Vrlo je važno ne dozvoliti da zdravstveni sistem postane previše opterećen, što se najbolje postiže ograničavanjem brzine širenja virusa, naglašava se u dokumentu RKI-ja.

RKI poručuje da u sljedećim mjesecima ne očekuje mogućnost široke primjenjivosti cjepiva na stanovništvo te da cjepivo, ako bude otkriveno, prvo treba dati pripadnicima rizičnih grupa. U ovoj fazi pandemije cjepivo neće odjednom riješiti stvari, upozoravaju iz RKI-ja, jer će trebati vremena da se postigne odgovarajuća procijepljenost. Stoga je važno poštovati mjere, među kojima je i nošenje maske, kao i stalno provjetravanje zatvorenih prostora u kojima se nalazimo.

Najvažnije je da se većina stanovništva poznaje epidemiološke mjere za umanjivanje širenja virusa te ih se pridržava u različitim područjima života. Pored toga, potrebno je stalno uzimati u obzir nova naučna saznanja i u skladu s njima osmišljavati sve mjere te uspješno krizno komuniciranje.

Ključno komuniciranje s javnošću

RKI je u ovom strateškom dokumentu javnosti transparentno ponudio opis svog načina rada, nudeći predvidljivost mjera koje će se proglašavati u konkretnim situacijama.

Značajan prostor dobiva i nacionalna strategija testiranja, u vezi s kojom je glavni zaključak da je dobro testirati što više. Ističe se i da ove jeseni i zime treba postići što veću cjepljenost protiv gripe i pneumokoka jer će to pomoći da se izbjegne preopterećenost zdravstvenog sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije