Da li će jedan italijanski manastir postati škola za evropske desničare?

Al Jazeera
Da li će jedan italijanski manastir postati škola za evropske desničare?
Foto: Al Jazeera / Italijanski manastir koji se namjerava pretvoriti u školu za desničare
Bivši manastir u Italiji kao potencijalno nova škola za desničare - ideja je iza koje stoji bivši savjetnik Donalda Trumpa, navodi Al Jazeera.

Više od 800 godina jedan italijanski manastir u Collepardu je bio mjesto za tihu kontemplaciju. Ovih dana nakon penzionisanja posljednjeg monaha, ovo mjesto nije više rezervisano samo za duhovne potrebe.

Benjamin Harnwell iz instituta Dignitas Humanae ima nešto svjetovnije planove za manastir. Želi ga pretvoriti u regrutni centar za desničare.

"Prvi projekat je Akademija kardinal Martino za ljudsko dostojanstvo koja će promovisati katolički vjerski nauk sa naglaskom na porodične vrijednosti kao što je zabrana abortusa. Drugi je projekat je Akademija za judeo-kršćanski zapad koja će promovisati judeo-kršćanske temelje zapadne civilizacije", objasnio je Harnwell.

Jedan od glavnih ljudi koji stoji iza te ideje je Steve Bannon. On je bio ključni čovjek Trumpove nacionalističke politike - Amerika na prvom mjestu. Cilj mu je da svoje ideje proširi na Evropu, pa i šire.

"Mogu se vratiti svojim kućama sa onim što nauče ovdje u borbi za judeo-kršćanski zapad", kazao je Harnwell.



Podloga za ove projekte je Bannov govor pred institutom Dignitas Humanae iz 2014. godine u Vatikanu. Tada je predstavio svoju ideju prožetu konfliktom.

"Mi smo u otvorenom ratu sa džihadističkim fašizmom", poručio je Bannon. 

Bannon se nada stvaranju nove generacije nacionalističkih i populističkih političara odnosno idućeg Donalda Trumpa ili Viktora Orbana. Međutim, ovi planovi i ne nailaze na odobravanje.

U samom gradu gdje se nalazi manastir postoji osjećaj nelagode zbog ovih planova. Stanovništvo je zabrinuto kako će institut, koji svoje finansiranje drži tajnim, djelovati. 

"Ne možemo pomisliti da ćemo dozvoliti da dođe ovdje i da smjesti se ovdje kako bi pokrenuo akademiju koja će napadati Evropsku uniju", naglasila je Daniela Bianchi iz Regionalnog vijeća regije Lazio.

Ovaj projekat je možda i upozorenje za budućnost Evropske unije. Italijanski grad gdje je smješten manastir bi mogao biti linija fronta za regrutovanje i stvaranje nove elite, navodi Al Jazeera.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije