Svjetski moćnici: Zašto se krajnja desnica ujedinila protiv Georgea Sorosa

Radiosarajevo.ba
Svjetski moćnici: Zašto se krajnja desnica ujedinila protiv Georgea Sorosa
EPA / George Soros
Kada su Donalda Trumpa upitali da li je iskoristio rupe u poreznim zakonima, kazao je: “Apsolutno, kao i Warren Buffet, George Soros i brojni drugi od kojih Hillary Clinton uzima novac”.

Utjecajni finansijski analitičari tvrde da je George Soros "stvorio evropsku izbjegličku krizu"; ksenofobični Breitbart navodi i kako Soros finansira pokret Black Lives Matter, kao agendu kamo da se usmjere američki predsjednički izbori; Trumpov omiljeni Alex Jones poručuje kako Soros stoji iza muslimanskog preuzimanja Zapada. U avgustu, hakeri za koje se navodi da su povezani s ruskom vladom ukrali su hiljade dokumenata sa servera Sorosa fondacije i objavili ih na internetu, stavljajući u opasnost mnoge hrabre pojedince koje fondacija financira.

 

Piše: Mike Harris, Independent

 

Kako se svijet okreće žestoko udesno, jedan čovjek je postao figura mržnje za preporođene nacionaliste širom svijeta: Soros je postao meta broj 1 za desne struje - figura u središtu divlje teorije zavjere - jer nacionalisti žele da unište ideju da se demokratija ili liberalne vrijednosti mogu promovirati, ili ohrabrivati.

 

Nije trebalo biti ovako. Pad Berlinskog zida, prije 27 godina, najavio je novu eru slobode širom svijeta. Nakon što je pao, Soros je svoj novac investirao u slobodu. U roku od nekoliko godina nakon pada komunizma, obećao je milijardu dolara za rekonstrukciju civilnog društva.

 

On je dao grant od 250 miliona dolara za transformaciju liberalnih humanista u Rusiji (komunistički udžbenici morali su se prepraviti od nule da objasne kako demokratija radi), zatim još 250 miliona dolara za izgradnju novog univerziteta u Budimpešti. On je osobno dao 50 miliona dolara pomoći Bosni i Hercegovini te 100 miliona dolara da zaustavi odlazak ruskih naučnika iz te zemlje na Zapad. Od tada, on je donirao, procjenjuje se, 11 milijardi dolara za progresivne akcije, uključujući i promociju demokratije, LGBT aktivizmu, podršku za izbjeglice i migrante i odbranu ljudskih prava.

 

On je najveći pojedinačni donator u ljudskoj historiji za odbranu i jačanje demokracije. Njegovo potresno djetinjstvo u Evropi dovelo ga je do toga da donira svoje bogatstvo na ovaj način. Soros je preživio holokaust, ali jedva. Kao dijete je, po nalogu vlasti, trebao proslijediti informaciju Jevrejima da se jave svom rabinu u 9 sati sljedećeg jutra. Njegov otac odmah je shvatio da vlasti okupljaju lokalne Jevreje za deportaciju. Kazao je svom sinu da da papir, ali da svakom Jevreju kaže da ne treba ići. Kao što je Soros napisao u svojoj biografiji: "Bio je jedan čovjek kojeg nikad neću zaboraviti. Dao sam mu ceduljicu i rekao mu ono što je moj otac rekao. On je rekao: "Reci ocu da sam građanin koji poštuje zakon, da sam uvijek bio građanin koji poštuje zakon i neću da počnem kršiti zakon sada." To je ostalo sa mnom zauvijek.“

 

Strahote holokausta usadile su u Sorosa potrebu za borbu protiv rasizma i ksenofobije koji su se nalazili širom evropskog društva. Nakon raspada SSSR-a, on je udvostručio svoje napore na promociji demokratije iza Željezne zavjese, rekavši: "Fondacija je počela u Mađarskoj. Njena svrha je da pomogne da se izgradi zemlja iz koje ja ne bih htio pobjeći."

 

Ono što Soros pomaže je upravo ono što novu generaciju političara populističke krajnje desnice plaši. On podržava one koji provjeravaju činjenice kako bi oni ukazali na pogrešne tvrdnje populista. Jedna studija o priručniku Putinovih metoda uočila je da u njima piše ovo: "Ne brinite se za laganje ili predstavljanje nepotpune ili na drugi način netačne informacije." Bivši sigurnosni analitičar Vlade SAD Aaron Azlant napominje kako su Trumpovi pomoćnici možda “naučili” svoju politiku radeći blisko sa agentima Kremlj.

 

On također donira grupama koje pomažu migrantima i izbjeglicama. Za nove nacionaliste koji vjeruju u ograničavanju raznolikosti Europe i SAD – kako bi ostale “bijele” što je više moguće - podrška Sorosa migrantima sastoji se u tome da "poplavi Evropu hordama muslimana trećeg svijeta", jer je njegov cilj, tvrde, "uništavanje nacionalnih granica ". Optužba kaže mnogo o nacionalističkom svjetonazoru. Mi smo u žalosnom stanju, zaista, ako je pomoć izbjeglicama sada politički čin.

 

Ono što “pali” Trumpa i Putina jeste to što Soros radi za podršku demokratama i aktivistima za ljudska prava. Novo autokratsko pravo vjeruje u izolirane ljude i narode. Širenje demokracije je otrovno: Putin treba ostaviti kao diktatora da vlada Rusijom, a Trumpa da vlada SAD-a.

 

Univerzalna ljudskih prava, koja su tu da zaštite individualne slobode protiv ovih moćnika, poseban su problem u ovom svijetu. U narednim godinama, očekujte Breitbarta, teoretičara zavjere i njihove spremne online-idiote da se uznemire zbog “establišmenta za ljudska prava”. Već vidimo pozive Trumpu kao predsjedniku da usvoji Putinove zakone, koji onemogućavaju grupe za prava homoseksualaca i drugih grupa za ljudska prava da djeluju u Rusiji. Cilj ovih zakona je predvidljiv: George Soros.

 

I evo, ovdje ću da objavim svoj interes: Da, mnoge kampanje za koje sam radio bile su dijelom finansirane od strane Sorosa, uključujući kampanje za poboljšanje slobode govora ovdje u Velikoj Britaniji. Ali, napadi na Sorosa i njegovu viziju svijeta su napad na bilo koga kome je stalo do budućnosti slobode. Ne bi vas trebali odbiti antisemiti i teorije zavjere o njemu (grubo rečeno: Soros kao Jevrej želi da uništi bijelu rasu kroz multikulturalnost), ali shvatite zašto je on izdvojen.

 

 Vrlo mali broj svjetskih vlada ili bogatih donatora finansira hrabre građane koji se svakodnevno bore za ljudska prava. To je manje seksi i više politički nego vakcinacija, ili borba protiv raka. Kako svjetlo slobode bude tamnilo tako će se svjetske demokracije okretati populističkoj krajnjoj desnici, a tako će se napadi na Sorosa intenzivirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije