Čuveni književnik Salman Rushdie napadnut u New Yorku, godinama su mu prijetili smrću

4
Radiosarajevo.ba
Čuveni književnik Salman Rushdie napadnut u New Yorku, godinama su mu prijetili smrću
Foto: EPA / Salman Rushdie

Čuveni književnik i autor niza svjetski poznatih romana Salman Rushdie u petak je napadnut tijekom predavanja koje je držao u New Yorku, javlja Washington Post.

Kako javlja Post, nepoznati muškarac je na pozornici napao Rushdieja te ga počeo "udarati ili bosti oštrim predmetom". Književnik je potom pao, a muškarac je obuzdan.

Rushdie je zbog svojeg romana "Sotonski stihovi" (objavljen 1988. godine) primio prijetnje smrću iz Irana i niza drugih muslimanskih zemalja krajem 1980-ih, a godinama je živio pod lažnim identitetom uz policijsko osiguranje.

Konkretno, tadašnji lider Irana ajatolah Homeini proglasio je fetvu, to jest edikt, kojim se pozivalo na Rushdijevu smrt. Štoviše, jedna iranska religiozna fundacija za Rushdijevu glavu ponudila je nagradu od 3 miliona dolara.

Medalja protesta kao poruka onima koji su Nobela dali Handkeu: Ne u moje ime!

Medalja protesta kao poruka onima koji su Nobela dali Handkeu: Ne u moje ime!

Sama Islamska Republika Iran se nakon više od dva destljeća ipak distancirala od Homeinijeve fatve.

Zbog "Sotonskih stihova", koje su muslimani doživjeli kao izrugivanje njihove vjere i poslanika Muhameda, na Rushdieja je pokušano nekoliko neuspješnih atentata, a prijevod njegove knjige na japanski jezik životom je platio prevoditelj Hitoshi Igarashi, prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije