Iranski državni mediji prikupili 600 hiljada dolara za ubistvo pisca Salmana Rushdieja

Radiosarajevo.ba
Iranski državni mediji prikupili 600 hiljada dolara za ubistvo pisca Salmana Rushdieja

Iranski državni mediji prikupili su 600 hiljada dolara kao 'nagradu' za ubistvo britanskog autora Salmana Rushdieja, što je fetva koja je izdata 1989. godine zbog njegove knjige Satanski stihovi.

Vođa italijanske revolucije 1979, ajatolah Ruhollah Khomeini izdao je fetvu – religijski ukaz – kojim je pozvao muslimane da ubiju autora jer je ova knjiga osuđena zbog 'blasfemije', zbog čega se Rushdie godinama skriva.

Iranski tvrdolijinaši poručuju kako se Khomeinijev dekret ne može ukinuti i vječan je nakon njegove smrti.Dobrostojeće iranske organizacije ponudile su 2,7 miliona dolara nagrade svakom ko ispuni fetvu, a prije četiri godine taj se iznos poveća na 3,3 miliona.

Iranska novinska agencija Fars saopćila je kako je 40 medija doniralo za ovu nagradu. Sama agencija dala je 30 hiljada dolara.

“Ovo je 27. godišnjica historijske fetve i Iran želi pokazati da ona i dalje živi”, kazao je za Reuters Mansour Amiri, organizator izložbe na kojoj je objavljeno da je prikupljen novac. Amiri je čelnik Seray Cyberspace organizacije, koja je povezana sa Basij volonterskom milicijom, saradnicima elitne Revolucionarne garde, koja brani vrijednosti spomenute revolucije.

Rushdijev agent nije imao komentar. Ministarstvo vanjskih poslova Irana nije bilo dostupno za komentar.

Prije 18 godina, proreformska vlada Mohammada Khatamija distancirala se od fetve, s porukom da je prijetnja gotova. Japanski prevodilac je zboden na smrt 1991, i drugi ljudi, povezani sa izdavanjem knjige, također su napadnuti.

No, Khomeinijev nasljednik i vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, prije 11 godina je kazao kako je fetva i dalje aktuelna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije