Iranci prave videoigru o Salmanu Rushdieju

Radiosarajevo.ba
Iranci prave videoigru o Salmanu Rushdieju

Popularni pisac Salman Rushdie je zbog svoje knjige "Sotonski stihovi" bio meta fatve koju je objavio ajatolah Homeini. Sada je zbog tog postao i glavnim likom videoigre, koja treba da poduči buduće generacije šta je pisac zgriješio. 

Homeini je u februaru 1989. knjigu "Sotonski stihovi" proglasio svetogrđem islama, a Rushdie se morao sakriti, pa je čak dobio i policijsku zaštitu.

Igru "The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict", razvila je Islamska studentska asocijacija, organizacija koju podupire iranska vlada, piše The Guardian

Igra je u završnoj fazi izrade, što je i potvrđeno za vrijeme drugog međunarodnog sajma International Computer Games Expo, kojemu je Teheran domaćin. 

Islamska studentska organizacija, zajedno s iranskom Nacionalnom zakladom za računalne igre, je prije tri godine objavila natječaj u kojem je tražila od studenata diljem zemlje scenarije za nove igre. Odabrana su tri najbolja koja su proslijeđena programerima.

Dodatne informacije o samoj igri su i dalje nepoznate. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije